De fiets is niet uit ons straatbeeld weg te denken. Nederland is een echt fietsland! Wel eens ergens anders ter wereld geweest waar je zoveel fietsers ziet? Ik niet. Momenteel is de e-bike een voertuig dat vaker verschijnt in ons straatbeeld. De elektrische fiets zal door velen van ons als een recente uitvinding worden gezien, omdat het gebruik ervan sinds de laatste jaren pas écht populair is. Maar niets is minder waar: de geschiedenis van de elektrische fiets gaat eeuwen terug!

De negentiende eeuw

Het was 1895 toen Ogden Bolton Jr. de eerste versie van een elektrische fiets ontwierp. De fiets had geen versnellingen en de motor bevond zich in het achterwiel. Deze Amerikaan had patent op de met batterij aangedreven fiets. Vanuit daar werden er steeds meer patenten verkregen door andere makers. Maar geen van deze uitvindingen sloeg toendertijd aan. Maar waarom niet? Ze kampten nog met een groot nadeel: de accu. Ze waren loodzwaar en ze liepen snel leeg. Lange afstanden afleggen was dus niet mogelijk. Om deze reden vormde de elektrische fiets geen aantrekkelijk alternatief voor de reguliere fiets.

De doorbraak

Na vele mislukkingen gingen de pogingen een goede e-bike te ontwikkelen gewoon door. Men wist dat er potentie in zat, maar het beoogde succes was nog steeds niet behaald. Gelukkig gingen de technologische ontwikkelingen door. Deze ontwikkelingen speelden in die tijd een grote rol, er was een doorbraak. De accu’s werden lichter en hierdoor werd het mogelijk langere afstanden af te leggen. De productie kwam overal ter wereld in een versnelling. En ons eigen fietsland maakte daar natuurlijk geen uitzondering op. Grote fietsfabrikanten begonnen zich op de productie van elektrische fietsen toe te spitsen. Nu zijn er vele bedrijven die experts zijn in de productie van e-bikes. Stella is hier een goed voorbeeld van. De elektrische fietsen van Stella worden direct aan de consument geleverd, waardoor ze erg scherp geprijsd zijn.

De elektrische fiets van nu

We kunnen wel stellen dat fietsen op een e-bike tegenwoordig hip is. Daar waar het voor sommige mensen wellicht een ‘suf’ imago had, is de e-bike nu onder iedere doelgroep geliefd. De elektrische tweewielers bieden uitkomst voor iedereen waarvoor fietsen niet meer zo gemakkelijk is, maar ook ter vervanging van de auto naar bijvoorbeeld het werk. De fiets is betaalbaar in vergelijking met een auto, hij is duurzaam en milieuvriendelijk. Termen waar men in dit tijdperk steeds meer waarde aan hecht.