Als het aan president Trump van de Verenigde Staten ligt, is klimaatverandering één grote hoax en hoeven we ons nergens zorgen over te maken. Echter, pakken we wetenschappelijke literatuur erbij, dan zien we dat klimaatverandering wel degelijk een serieus probleem is en alleen erger dreigt te worden als we niet heel snel heel veel maatregelen zullen gaan nemen. Benieuwd hoe de gemiddelde Nederlander denkt over klimaatverandering? In dit artikel sommen wij het voor je op.

Nederlanders

Het Ipsos, een Nederlands marktonderzoeksbureau, deed afgelopen maart onderzoek naar hoe de Nederlander anno 2019 denkt over klimaatverandering. Ruim zes op de tien Nederlanders ervaart de opwarming van de aarde als problematisch en maakt zich hier zorgen over. Slechts één op de tien Nederlanders zegt dit niet te ervaren als een probleem.

 

Klimaatakkoord

Ruim vier op de tien Nederlanders, iets minder dan de helft, vindt het een goed idee dat er een concept-klimaatakkoord klaarligt om ingevoerd te worden. Veel Nederlanders voelen zich echter niet gehoord door de politiek en zijn hier ontevreden over.

Maatregelen

Wanneer Nederlanders gevraagd worden naar hun idee van goede maatregelen voor het klimaat, lopen de meningen sterk uiteen. De één vindt dat er meer accijns op vlees moeten komen, de ander staat achter de vliegtaks. Dat er iets moet gebeuren, daar is het overgrote deel van de Nederlanders het over eens, maar wat precies is (nog) niet duidelijk. Of Nederlanders zelf bereid zijn financieel bij te dragen aan het financieren van de klimaatmaatregelen? Drie op de tien Nederlanders zegt het geen probleem te vinden om hier financieel aan bij te dragen. Bijna vier op de tien Nederlanders zou hier niet aan willen bijdragen.

Beter milieu begint bij jezelf

Het is een veelgehoorde leus als het gaat om klimaatverandering, maar dat maakt hem niet minder waar. Een beter milieu begint bij jezelf, en daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van je eigen ecologische voetafdruk en hoe je hier het beste op kunt besparen. Om een beter overzicht te krijgen in wat in jouw huis het meeste energie verbruikt, kun je een overzicht aanvragen bij jouw energieleverancier. Minder energie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Om te weten wat het meest voordelig is, kun je het beste verschillende energieprijzen vergelijken.