Het nieuwe tijdperk van onderwijs is aangebroken. Digitaal lesgeven is een feit en het is weliswaar een gamechanger. Het biedt docenten en leerlingen veel mogelijkheden. Zoveel dat het soms lastig is voor docenten om bij te houden. Daarom hebben wij een aantal tips voor jou. Benieuwd? Lees dan snel verder hoe jij digitaal lesgeven kan inzetten in jouw klaslokaal! 

Het digibord optimaal inzetten

In vroegere tijden maakte men doorgaans gebruik van een krijtbord als lesmateriaal.

Gelukkig hoeven leerlingen niet meer bang te zijn voor het vieze krijtstof van het bord poetsen. Dit heeft namelijk plaatsgemaakt voor het digibord. Tijdens je lessen kun je het digibord goed inzetten en de aandacht pakken van jouw studenten. Maak eens een boeiende presentatie met afbeeldingen, video’s en tekst om moeilijke onderwerpen uit te leggen. 

Optimaliseer leren met online middelen

Geef studenten de kans om zich beter voor te bereiden op het lesmateriaal voordat ze naar het klaslokaal komen. Zo is er online veel informatie te vinden over onderwerpen die op school ook besproken worden in video's, podcasts of online teksten. Zet dit ook eens in tijdens de lessen. Bekijk gezamenlijk met je klas een educatieve video of laat ze individueel een podcast luisteren die aansluit bij jouw lesmateriaal. 

Educatieve games 

Games hebben van nature een meeslepend karakter. Dit komt doordat het een gevoel van motivatie en prestatie oproept bij scholieren. Zodra online games samengevoegd zijn met je lesmateriaal, maak je het leren leuker voor jouw studenten. Daarnaast vergroot je de betrokkenheid bij je studenten! Bij digitaal lesgeven kun je ook nog educatieve apps inzetten. Deze zijn speciaal ontworpen om leren aantrekkelijker te maken. 

Jouw online aanwezigheid

Ga zelf ook online en geef jouw studenten de mogelijkheid tot een online platform, zoals een forum. Hier hebben ze een plek waar ze vragen stellen, discussiëren, ideeën geven en hun mening delen. Studenten helpen elkaar hier en gaan in gesprek. Ga zelf ook online om de nodige vragen te kunnen beantwoorden.

Feedback en beoordeling

Leerlingen leren op verschillende manieren. Jouw feedback is voor hun leerproces en academische groei erg belangrijk. Jouw begeleiding en inzichten zijn een belangrijk onderdeel van hun onderwijservaring. Je hebt online makkelijk de mogelijkheid om directe en constructieve feedback te geven aan leerlingen op hun werk. Ook als je graag uitgebreid feedback geeft, zijn er online opties. Er zijn namelijk platforms waar je audiocommentaar toevoegt voor een betere uitleg. 

Onderwijs op afstand

Digitaal lesgeven hoeft niet altijd in het klaslokaal! Het biedt leerlingen de mogelijkheid om op afstand vanaf hun laptop of tablet lessen te volgen. Voor situaties waarin dit nodig is, kunnen docenten video-opnamen maken van hun lessen en deze delen via online platforms. In deze tijd is digitaal lesgeven dus bijna niet meer weg te denken. Wil je meer weten over digitaal lesgeven? Kijk dan eens op Smart2scool om meer te weten te komen over hoe jij digitaal lesgeven kan inzetten!