Nederlanders zijn echte Netflix liefhebbers. Veel studenten bing-watchen populaire series en dankzij de komst van het platform worden filmavondjes niet alleen meer op de vrijdag- of zaterdagavond gehouden maar ook doordeweeks.

Omdat Netflix een groot bereik heeft, probeert het platform het aanbod van films en series gevarieerd en veelzijdig te houden, zodat er voor iedere kijker wel iets bij zit. Daarom zijn er overal ter wereld producenten actief die natuurlijk proberen om een prijswinnende serie of film te maken. Alhoewel landen als Spanje, Frankrijk en Scandinavische landen populaire series hebben opgenomen en uitgebracht, spant het Verenigd Koninkrijk ook in 2021 nog steeds de kroon.

IMDb scores

Vandaag vertellen we wat de beste Britse series op Netflix zijn, op basis van de IMDb score die elke serie of film krijgt. IMDb staat voor ‘Internet Movie Database’ en is een onderdeel van de multinational Amazon. Deze database bevat beoordelingen van films en series, inclusief de bijbehorende trailers, samenvattingen, een opsomming van acteurs die meespelen en andere belangrijke informatie. De database bevat ook informatie over tv-programma’s, games en streams, waaruit je kunt opmaken dat de IMDb score wel degelijk is onderbouwd. We duiken er meteen in!

Sherlock

Op nummer 1 met een IMDb score van 9,1 staat Sherlock en dat is geen verrassing. De overweldigende reacties op IMDb spraken niet alleen over het geweldige acteerwerk door o.a. Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) en Martin Freeman (John Watson) maar ook over fantastisch camerawerk en een ijzersterk verhaal waar menig Netflix kijker in wordt meegetrokken!

Het verhaal

Sherlock is een vrolijke detective met veel karakter. Hij is humoristisch maar als het gaat om een zaak, is hij bloedserieus. Samen met zijn vriend en assistent, John Watson, duikt hij op allerlei misdaden, moordzaken en mysterieuze verdwijningen. In de vier seizoenen krijgt het legendarische duo regelmatig te maken met Moriarty, de aartsvijand van Sherlock.

Belangrijke informatie

De serie valt onder de genres drama, crime, mystery en thriller. Omdat de serie door het uitzonderlijke camerawerk levensecht overkomt, is de serie niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Waarom moet je Sherlock zien?

De razend populaire Britse serie is anders ingedeeld dan je normaal van een Netflix serie kunt verwachten. Tot nu toe zijn er 4 seizoenen uitgebracht, waar elk seizoen bestaat uit drie afleveringen van 90 minuten. Elke aflevering roept weer nieuwe vragen op, laat je nadenken over mogelijke antwoorden en doet je toch telkens weer verbazen. Een ‘must-see’ voor liefhebbers van goede detectives.

Black Mirror

Black Mirror pakt een welverdiende tweede plaats met een uniek Sci-Fi concept. Zo is deze serie een anthologie, wat betekent dat de complete serie bestaat uit losstaande, individuele afleveringen. De afleveringen volgen elkaar dus niet op maar hebben wel één ding gemeen; Elke aflevering heeft betrekking op recente (of toekomstige) technologische ontwikkelingen en de duistere kant van technologie op het leven.

De afleveringen

Omdat Black Mirror telkens nieuwe uitgangspunten pakt voor iedere aflevering, is het kijken van de serie erg gevarieerd. Elke aflevering bevat namelijk weer nieuwe hoofdrolspelers en een andere manier waarop technologische ontwikkelingen een negatief effect op ons leven kunnen hebben.

Belangrijke informatie

Omdat in de serie verschillende heftige onderwerpen worden behandeld (zelfmoord, afpersing en seksuele intimidatie) heeft de serie over het algemeen een sombere en pessimistische vibe. Toch is iedere aflevering uniek en zijn twee afleveringen simpelweg niet met elkaar te vergelijken.

Waarom moet ik Black Mirror dan hebben gezien?

De combinatie van donkere humor en drama doen de naam Black Mirror zeker eer aan. De geschreven verhalen zijn perfect geregisseerd en de cast past hier als een puzzelstukje op, waardoor IMDb de Britse serie beoordeeld met een 8,8. Bovendien laat elke aflevering de kijker even goed nadenken. Alle onderwerpen staan namelijk enorm dicht tegen onze eigen realiteit aan!

Peaky Blinders

De Engelse straatbende, de ‘Peaky Blinders’ pakt de derde plaats in deze lijst. De serie boekte meteen een groot succes op BBC en vervolgde dit succes door in 2017 op Netflix te verschijnen. De complete cast bestaat uit excellente acteurs die de grimmige sfeer na de eerste wereldoorlog goed op beeld kunnen vertalen

Het verhaal

De naam van de serie slaat op de Engelse straatbende, die de Peaky Blinders worden genoemd. Aan het hoofd van deze bende staat Tommy Shelby (gespeeld door Cillian Murphy). Tommy is een beruchte crimineel die hogerop wil komen. Zo worden Tommy en zijn bende in de verschillende seizoenen regelmatig geconfronteerd met o.a. de Engelse politie en andere straatbendes.

Belangrijke informatie

De serie die in het Birmingham van 1919 afspeelt, begint met het einde van de eerste wereldoorlog. De (soms) schokkende onderwerpen zorgen er tegelijkertijd voor dat je gehecht raakt aan de acteurs en in het verhaal wordt gezogen. De serie is daarom terecht beoordeeld met een 8,8 op IMDb.

Is Peaky Blinders de moeite waard om te kijken?

Nou en of! De unieke setting en de grimmige sfeer die na de oorlog heerst, zorgen voor een boeiend verhaal waar je uren aan een stuk naar kunt kijken. Bovendien zijn er al vijf seizoenen uit, met elk 6 afleveringen en de geruchten gaan dat het 5de seizoen zeker niet het laatste zal zijn, maar dat kunnen we alleen afwachten…

The Crown

The Crown is een serie die zich afspeelt in het Britse koningshuis. De cast bestaat uit bekende acteurs, met ieder een goede reputatie. Bovendien is de opbouw van het verhaal écht uniek. The Crown verscheen in november 2016 op Netflix en is sindsdien enorm goed bekeken. Mede daarom krijgt The Crown van IMDb een dikke 8,7!

Het verhaal

De afleveringen die samen een seizoen vormen, hangen allemaal erg goed met elkaar samen. In elke aflevering staat er één specifieke gebeurtenis centraal. Door het kijken van de verschillende afleveringen zie je het grotere verhaal ontstaan, eigenlijk precies zoals een serie is bedoeld.

Belangrijke informatie

The Crown valt niet voor niks onder het genre ‘history’ oftewel geschiedenis. De serie probeert zo scherp mogelijk over te brengen hoe het leven er in de vorige eeuw aan toe ging en welke rol de koninklijke familie vervuld, door de serie tot in de details uit te werken. Er zit enorm veel tijd in het perfectioneren van bijvoorbeeld de dialecten en de kleding die toentertijd werd gebruikt.

Is The Crown iets voor mij?

Het oog voor detail maakt de serie bijzonder gedetailleerd en accuraat. Naast de fenomenale cast en een geschikte omgeving, maakt het hele verhaal met alle verschillende invalshoeken The Crown een interessante en gevarieerde serie voor alle leeftijden!

Luther

Idris Elba heeft de hoofdrol in ‘Luther’ en speelt de Engelse detective John Luther, een charismatische man met veel karakter. De serie is beoordeeld met een 8,5 door het IMDb en staat bij veel drama- en crime fans bovenaan het favorietenlijstje. Deze serie is, sinds de release in 2010 altijd populair gebleven en krijgt daarom een welverdiende 5de plek!

Het verhaal

In de allereerste aflevering wordt meteen duidelijk wie John Luther precies is en met welke problemen John dagelijks heeft te kampen. John heeft een moord gepleegd en een tijdje later verlaat zijn vrouw hem. Daarnaast wordt hij er ook nog eens ingeluisd, terwijl John ondertussen druk bezig is met het oplossen van een moordzaak waar hij maar geen grip op krijgt.

Belangrijke informatie

De rol van John Luther is Idris Elba op het lijf geschreven. De verschillende personages en onderlinge verhoudingen maken Luther een ijzersterke serie. Omdat elk seizoen maar een paar afleveringen van een uur bevat, komt de serie Luther aardig in de buurt van Sherlock.

Moet ik Luther ook kijken?

Als je dol bent op een combinatie van drama met criminaliteit en een hoop karakteristieke personen, is Luther meer dan geschikt om te kijken, alhoewel de genres genoeg alternatieven hebben.

Broadchurch

Broadchurch is niet de enige detectiveserie in dit lijstje. Toch staat Broadchurch op een welverdiende 6de plaats en dat is niet voor niks! In de serie staan Alec Hardy en brigadier Ellie Miller centraal. Dit duo moet de moord op de 11-jarige Danny Latimer gaan oplossen in het kleine Engelse dorpje aan de kust.

Het verhaal

Het duo van twee politiedetectives willen graag de dader opsporen. In de serie komen rouw, angst en verdriet regelmatig terug. De tragische gebeurtenissen in Broadchurch hebben indruk gemaakt op de inwoners van het dorpje en in het bijzonder op de families van beide hoofdrolspelers.

Belangrijke informatie

Elk personage dat in Broadchurch meespeelt, is bijzonder gedetailleerd uitgewerkt. Zo heeft elk personage zijn of haar kenmerkende eigenschappen, relaties en verhoudingen binnen de familie. De unieke karakters vormen de basis voor het succes van de Britse serie.

Is Broadchurch een geschikte serie voor mij?

Jazeker, het is een detective zoals geen ander! De opbouw van drama en de gevolgen die de moord voor dit kleine dorpje heeft, zijn enorm meeslepend en kijkt makkelijk weg. Als je van dit genre houdt, zit je waarschijnlijk uren achter elkaar op de bank!

The Last Kingdom

In een tijd waar Vikingen de wereld verder ontdekken biedt Engeland weerstand tegen alle invasies en plunderingen. De serie The Last Kingdom die sinds 2016 via Netflix is te zien, zit vol met actie tussen en standvastige Engelsen en brute Vikingen uit het noorden. Met een dikke 8,3 komt The Last Kingdom op nummer 7 in deze lijst.

Het verhaal

De serie speelt zich af in een grimmige tijd, waar Vikingen overal aan het plunderen zijn. De wees Uhtred wordt opgevangen door een Vikingleider en krijgt in de serie een steeds belangrijkere rol.

Wessex, het laatst overgebleven Engelse koninkrijk, probeert met alle macht weerstand te bieden tegen de furieuze Vikingen.

Belangrijke informatie

Tegelijkertijd met The Last Kingdom kwamen er ook nieuwe afleveringen van de serie Vikings op Netflix. De kans bestaat dat je deze serie daarom hebt gemist. Tussen Vikings en The Last Kingdom zitten aardig wat overeenkomsten maar ook grote verschillen in film- en acteerwerk.

Is The Last Kingdom een leuke serie om te kijken?

Zeker weten! De rauwe actie kijkt fijn weg en de verhaallijn is erg scherp en gedetailleerd. Heb je Vikings al (twee keer) gezien? Dan zal je in The Last Kingdom wel een aantal vergelijkingen zien.

Peaky Blinders

Deze intrigerende serie is echt een aanrader voor mensen die van Britse shows houden. Met een dikke 8.8 bevestigt ook IMDB dat deze serie het kijken waard is.

Het verhaal 

De serie gaat over de Peaky Blinders, een criminele bende uit Birmingham, en hun activiteiten in Birmingham kort na de Eerste Wereldoorlog. Deze fictieve familie is losjes gebaseerd op een echte stedelijke jeugdbende met dezelfde naam , die van de jaren 1890 tot het begin van de 20e eeuw actief was in de stad.

Belangrijke informatie 

Een groot deel van de opnamen vond plaats in Leeds in Studio 81. Ook werden er opnamen gemaakt in Liverpool en Birmingham. De serie heeft een echte sterrencast met Cillian Murphy als de keiharde crimineel en innemende charmeur Tommy Shelby. Naast de Ierse acteur zie je in de serie aunt Polly Gray (Helen McCrory), broers Arthur Jr (Paul Anderson) en John Shelby (Joe Cole) voorbijkomen, die de sidekicks van Tommy zijn.

Is Peaky Blinders een leuke serie om te kijken?

Houd je van de jaren 20 en van Engeland? Dan is deze serie echt wat voor jou. Alle facetten van de jaren twintig zijn aanwezig. Van de prachtige kostuums tot de sfeer.

The Fall

Op nummer 8 staat The Fall, de Britse serie waar een politievrouw de hoofdrol speelt. De serie krijgt van IMDb een 8,2 wat voornamelijk te maken heeft met fantastische acteurs die goed in hun rol kruipen en het spectaculaire camerawerk!

Het verhaal

Stella Gibson is een gepassioneerde politievrouw die wordt ingeschakeld bij een onderzoek naar een onopgeloste moordzaak. Ze heeft het haar levensdoel gemaakt om de seriemoordenaar te vinden en op te pakken.

Belangrijke informatie

The Fall heeft een unieke invalshoek maar de serie volgt een bekende verhaallijn, die je ook in andere series terugziet.

Is The Fall het kijken waard?

Als je Dexter hebt gezien, zeker weten! Misschien heb je al veel Crime series gezien, alhoewel The Fall creatieve invalshoeken heeft en niet voor niks op nummer 8 staat, is de opzet grotendeels bekend bij trouwe Netflix kijkers.

The End of the F***ing World

Deze unieke serie op Netflix heeft een merkwaardige titel. De eerste comedy-titel in deze lijst verdient de 9de plek maar het concept en de opzet van deze serie zijn formidabel! De serie sleept je gelijk mee in het verhaal van James en Alyssa, twee hele verschillende personen met elk een bijzondere manier van denken. IMDb geeft deze serie een 8,1.

Het verhaal

De 17-jarige James denkt namelijk dat hij een psychopaat is. Wanneer James het nieuwe meisje op zijn school ontmoet, besluiten ze samen een roadtrip te ondernemen. James wil graag weten hoe het voelt om een mens te vermoorden. Omdat Alyssa en James gelijk een connectie hebben, is Alyssa het perfecte proefkonijn.

Is deze serie de moeite waard om te kijken?

Jazeker! Als je gek bent op genoeg drama in een serie is het eerste seizoen van The End of the F***ing World een ware aanrader. Seizoen twee werd over het algemeen lager beoordeeld.

Doctor Who

De laatste plek gaat naar één van de oudste series in deze lijst, Doctor Who. De serie staat bekend als één van de langste binge-watch series met veel meer afleveringen dan gemiddeld. IMDb is erg lovend over de serie, die in 2020 weer veel wordt bekeken.

Het verhaal

Een buitenaards wezen ziet er net uit als elk ander mens. Deze man noemt zichzelf Doctor en is in werkelijkheid een alien met telepathische krachten, een zogenaamde Time Lord. Doctor heeft een tijdreismachine meegenomen en bestrijdt samen met zijn companions overal in de ruimte het kwaad.

Belangrijke informatie

Het verhaal van Doctor Who loopt terug naar 1963. Daarom staan alleen seizoen 5 tot en met 9 op Netflix.

Is Doctor Who ook iets voor mij?

Doctor Who heeft sinds de release op Netflix de harten van velen geraakt. Een unieke serie die zeker de moeite waard is, tenzij je Doctor Who al hebt gekeken of nog steeds moet afmaken.