Tegenwoordig bestaat een smartphone uit een groot scherm, waarop je alles kunt doen. Maar dat is lang niet altijd zo geweest. Sterker nog, waar smartphones de laatste jaren weer steeds groter worden, was het een aantal jaren geleden nog een sport om een zo klein mogelijk toestel te scoren. Hoe ziet de ontwikkeling in het design van telefoons er eigenlijk uit?

De eerste mobiele telefoon: bakbeest

De eerste mobiele telefoon was een waar bakbeest en kwam begin jaren ’80 op de markt. Hij leek nog het meest op de vroegere draadloze thuistelefoons, inclusief een antenne bovenop. De telefoon was ruim 30 centimeter groot, had een standby tijd van een uur en je kon op een volle batterij maximaal enkele minuten bellen. Het apparaat kostte, omgerekend naar nu, zo’n €6500 en was niet voor iedereen weggelegd. Hoeveel is er in de tussentijd veranderd? Veel dus!

De mobiele telefoons worden steeds kleiner

Vanaf eind jaren ’80 komen de eerste kleinere mobiele telefoons op de markt, maar het duurt nog tot medio jaren ’90 voordat deze meer gangbaar worden. De mobiele telefoons worden steeds kleiner en om dat voor elkaar te krijgen worden de fliptelefoons geïntroduceerd. De bekende Motorola RAZR is een hit en is bij introductie in 2005 niet aan te slepen. Het toestel weegt nog geen 100 gram en is net geen 10 cm groot. Ook andere merken brengen soortgelijke toestellen uit, en de eerste smartphones doen hun intrede. Dit zijn smartphones met een, al dan niet inklapbaar, Qwerty-toetsenbord waarop internet mogelijk is. Het meest bekend is Blackberry maar ook Nokia is dan een grote speler.

De smartphone: groot, groter, grootst

Sinds de introductie van de iPhone 2G in 2007 is de mobiele telefoon ontzettend veranderd qua uiterlijk. Het was het eerste echte toestel dat enkel een touchscreen had, daarvoor waren toestellen uitgerust met een toetsenbord. De iPhone 2G had een 3,5 inch scherm en ook de eerste Android smartphone met touchscreen was ongeveer zo groot. In de jaren die volgde, veranderde dat in eerste instantie niet. Pas in 2012 werd de laatste trend ingezet: een steeds groter scherm op je smartphone, maar wel zo plat mogelijk. Inmiddels zijn bijvoorbeeld de grootste Samsung toestellen tussen de 6 en 7 inch groot. Ga je Samsung telefoons vergelijken, dan zie je dat je aardig wat keuze hebt in grootte.

De toekomst: opvouwbare smartphones

De toekomst dient zich al aan. De Samsung Galaxy Fold komt er nu écht aan: een smartphone met een 7,3 inch scherm dat je dubbel kunt vouwen. Dus wel het grote scherm, maar niet meer zo’n bakbeest dat niet meer in je broekzak past!