LED, het lijkt tegenwoordig overal in terug te komen. LED-verlichting, LED-televisie, LED-reclame. Maar wat is dit nu eigenlijk? In deze blog vertellen we je alles over LED. Bijvoorbeeld wanneer het is uitgevonden en wat er vandaag de dag allemaal mee wordt gedaan. Lees je mee?

De ontdekking van LED

Light-emitting diode, dat is de officiële afkorting van LED. Het gaat hierbij om een elektronische halfgeleidercomponent als is opgebouwd als een diode. Hierdoor laat de stroomdoorgang in de doorlaatrichting licht stralen. Dit klinkt natuurlijk heel ingewikkeld en dat is het ook zeker. Toch is de uitvinding in 1962 ontstaan. Eerder werd het vooral gebruikt als bijvoorbeeld een indicator-lampje of voor het overbrengen van een signaal. Naast infrarood en ultraviolet konden er toen ook meer kleuren doorgelaten worden. Hierdoor kond er vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw ook andere leds worden geproduceerd. Deze werden meer geschikt voor gebruik in het dagelijkse leven.

Duurzame oplossing

LED-verlichting wordt vaak gezien als een duurzame oplossing. En dat is zeker waar, maar dat komt vooral door de optische eigenschappen. Het licht wordt namelijk gebundeld en door een kristal in de reflector te monteren wordt de openingshoek eerst kleiner, maar is de lichtintensiteit groter. Hierdoor kan LED ongelooflijk veel meer uren licht geven dan bijvoorbeeld een spaarlamp. Gemiddelde LED-verlicht zou 30.000 tot 50.000 branduren moeten hebben. Hiervoor is het wel belangrijk dat de warmte die LED-verlichting afgeeft, goed afgevoerd kan worden.

Dus LED-verlichting is niet alleen door zijn lage energieverbruik populair, er is nog meer. In veel lampen zoals spaar- en TL-lampen zit namelijk kwik. Maar bij LED is dit niet het geval. Hierdoor is het ook veel beter voor het milieu. De laatste grote ontwikkeling in de wereld van LED is filament verlichting. Hierdoor lijkt het net alsof je naar een ouderwets gloeilampje kijkt. Maar in wezen is het een heel efficiënt stukje LED-verlichting. Het staat daarnaast ook mooi in bijvoorbeeld je woon- of slaapkamer!

LED in het dagelijkse leven

LED wordt steeds meer toegepast in het dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan achterlichten van een auto, beeldschermen met rode, groene en blauwe leds die samen alle kleuren kunnen overbrengen. Maar straatverlichting, verlichting voor in huis en fietslampjes worden met LED gemaakt. LED wordt steeds populairder. Dat komt ook omdat LED-verlichting op den duur goedkoper is dan bijvoorbeeld gloeilampen. Wil je meer weten en LED bijvoorbeeld toepassen op je reclame-uitingen? Een LED-expert, zoals www.leddisplayexpert.nl, kan jou alles vertellen op het gebied van LED-reclame.