Een trouwe viervoeter als extra maatje in huis zullen weinig mensen vervelend vinden. De meeste mensen delen een liefde voor honden. Honden schijnen veel voordelen te hebben, en niet alleen dat je vaker buiten gaat wandelen en het daardoor gezonder is. We bespreken een aantal van deze voordelen en vertellen je ook waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hond. In ieder geval al heel veel plezier gewenst met je kleine maatje!

Hondenfokkerijen

Tegenwoordig zijn er veel hondenfokkerijen die honden niet op een gezonde manier fokken, wat vervolgens ook schadelijk is voor de gezondheid van het hondje zelf.  Deze hondenfokkerij fokken vaak wel schattige hondjes, maar dit is hartstikke illegaal en hondjes zijn soms verminkt of worden dit later in hun leven. Kies dus het liefst voor een fairfok, waarbij honden gezond zijn en ze niet doorgefokt zijn totdat het slecht is voor de toekomst van honden.

Het asiel

Honden adopteren uit een asiel is altijd een goed idee, omdat honden uit het asiel het verdienen om een mooi verloop van hun leven te hebben. Toch is het belangrijk om bij het adopteren van een hond uit het asiel te letten op de achtergrondinformatie die bij een hond hoort. Ook is het vaak mogelijk om, voordat je een hond adopteert, eens met de hond te wandelen om te kijken hoe deze zich buiten gedraagt en in hoeverre hij met jou klikt. Natuurlijk is het, voor het welzijn van de honden, niet slim om dit zomaar met elke hond te doen. Ze kunnen er namelijk onrustig van worden. Wel is het bekend dat mensen die een hond adopteren niet zichzelf moeten overschatten wat betreft heropvoeding. Vaak is een hond van een paar jaar oud nou eenmaal niet meer heropvoedbaar.

Pups kopen

Op het moment dat je besluit: ik ga een puppy kopen, dan zijn er een aantal belangrijke zaken waarmee je rekening zal moeten houden. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat de moederhond aanwezig zal moeten zijn bij de pups. Zijn ze te vroeg bij hun moeder weggehaald. Daarnaast hoort een fokker een voedingslijst mee te geven en bereid je te helpen met kleine problemen.

long-coated white and brown puppy

De prijs

De kosten voor het aanschaffen van een hond kunnen wat uiteenlopen, maar het is goed om te weten dat je voor een rashond al snel 1.000 euro betaalt. Als je een rasloze hond bij een fokker koopt dan zal je rekening moeten houden met ongeveer 500 euro en een asielhond kost rond de 250 euro. Dit is echter alleen de aanschafprijs, bij het daadwerkelijke onderhouden van een hond kost vaak nog honderden euro’s meer. Daarnaast zijn er nog andere kosten zoals voer voor je puppy en bezoekjes aan de dierenarts.

Weg van stress

Tot slot: het fijne aan een hond is ook de liefde die hij je kan geven. Daarnaast werkt het, volgens de Volkskrant, ook nog eens ontzettend goed tegen stress. Er zijn wetenschappers die zeggen dat een mens gemiddeld acht knuffels per dag zou moeten geven en ontvangen. Als je een stuk meer binnen zit door de huidige omstandigheden, dan is het ontzettend mooi dat dit soort knuffels wel met je hond kunnen, ook al is het (helaas) niet meer, of minder, met mensen.