Om de energie die we verbruiken is elk jaar wel weer wat te doen. De prijzen stijgen en dalen altijd weer en wij gebruikers betalen het liefst zo min mogelijk, maar kan dat nog als alle prijzen zo stijgen?

De energieprijzen omhoog

Het is je vast niet ontgaan dat de energieprijzen flink zijn gestegen. Veel bedrijven hebben net de nieuwe tarieven bekend gemaakt en ook veel mensen krijgen rond deze periode hun nieuwe maandelijkse bedrag te horen. De algemene stijging van de prijzen heeft met een paar dingen te maken: olieprijzen, algemene tarieven en de winter. Als je het opdeelt in stapjes is het ook vrij logisch.

Hoge kosten

We werken dit jaar een stuk meer thuis dan anders, dus we zijn de hele dag in huis en hebben de hele dag energie nodig. Daarnaast hebben we te maken met een lange en koude winter. Vorig jaar rond deze tijd, hadden we de kachel al lang uitgedraaid. Dat betekent dus dat alle prijzen zullen stijgen, ook die van de kleine energieleveranciers. De mensen met een vast contract hebben op dit moment het meeste voordeel. Consumenten met variabele lasten, moeten nu dus ook meer betalen omdat zij meegaan met de huidige stroom.

Is overstappen zinvol?

Heeft overstappen op dit moment dan wel zin? Als alle prijzen omhoog gaan en je met een vast contract veilig zit, waarom zou je dan nog overstappen? De vuistregel bij energiecontracten is, dat het altijd verstandig om te kijken en dat het meestal wel loont om over te stappen. Dat klink misschien gek, aangezien alle prijzen overal stijgen. Toch is overstappen van leverancier niet zo’n gek idee. Dat komt namelijk doordat energieleveranciers graag willend dat jij ze aan je bindt. Overstappen is voor de meeste mensen best een gedoe en daarom blijven ze vaak meerdere jaren bij dezelfde leverancier. Een contract binnenhalen is voor energiemaatschappijen dus belangrijk. Dat doen ze vaak met goeie deals of hoge kortingen en daar wordt het interessant voor jou.

Online vergelijken

Dan is de keuze vervolgens best wel groot. Jezelf oriënteren op sites zoals ikvergelijkonline.nl is dan een goeie zet. Zo kan je duidelijk in een oogopslag zien wie bovenaan in het rijtje tevoorschijn komt. Natuurlijk hoef je niet blindelings op zo’n uitslag te vertrouwen. Of misschien zit je al bij deze leverancier, maar wil je toch graag overstappen. De reden maakt niet uit. Zolang je zelf ook nog maar goed onderzoek blijft doen. Neem de tijd om alle leveranciers even goed te bekijken.

Overstappen zonder gedoe

Het hele circus rondom energie overstappen en vergelijken is best een gedoe. Vraag daarom goed om je heen wat vrienden en familie en doen. Peil bijvoorbeeld eens wat hun termijnbedrag is en hoeveel ze verbruiken. Veel leveranciers hebben nog een extra aardigheidje voor je over. Ze verbreken het contract met je huidige energieleverancier. Dat is best fijn, want het kost jou werk om je huidige contract op te zeggen. Met deze service kom je dus een heel eind. Kijk ook eens rond naar wat voor jou het voordeligst is.