Een lekker bakkie in de ochtend. Tussen de middag een oppeppertje. Of juist de dag afsluiten met een cappuccino. Wij Nederlandse zijn gek op koffie. En goed nieuws! Het is helemaal niet slecht voor je dat zwarte goud. Hoe dat precies zit? Dat vertellen we jou in deze blog!

Nu is het wel zo dat wetenschappers elkaar soms wat tegenspreken. Waar de ene wat kritisch is op koffie, is de ander juist heel positief. Laten we vooropstellen dat alles wat je te veel doet niet zo goed voor is je. Slinger je koffiebonen machine maximaal 3 keer per dag aan voor een kopje koffie. En probeer ’s avonds geen koffie meer te drinken. Wil je niet wakker in bed liggen.

Reden 1: het houd je scherp

Als je koffiedrinkt versterkt het je geheugen, het verbetert je hersenfunctie, verbetert je gemoedstoestand en je waakzaamheid. Ook je reactievermogen verbetert. Met andere woorden: het houd je ontzettend scherp en het verbetert je algemene cognitieve functies. Hoezee!

Reden 2: het verbrandt vet

Wil jij aan je stofwisseling werken waardoor je misschien een beetje afvalt? Koffie is een goede manier om vet te verbranden. Als je veel koffiedrinkt zou je zelfs tot wel 10% vet verbranden. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat als je te lang veel koffie drinkt het effect wat verdwijnt.

Reden 3: zorgt voor meer adrenaline

En meer adrenaline zorgt voor een flinke boost op je uithoudingsvermogen. Ga jij sporten of wandelen? Drink dan eerst even een kopje koffie, want de kans is groot dat je dan extra hard gaat knallen! En daarnaast zorgt koffie ná het sporten ook voor het herstellen van je spieren. Hierdoor is de spierpijn de volgende dag waarschijnlijk minder!

Reden 4: het vermindert de kans op depressies

Drink je vier kopjes koffie per dag? Dan verminder je de kans op een depressie met maar liefst 20%. Dat ontdekten studenten aan de Universiteit van Harvard. De zon gaat weer voor je schijnen als je regelmatig een kopje koffie drinkt!

Reden 5:  koffie helpt je naar de wc gaan

We zeggen het natuurlijk even netjes. Maar als je op zoek ben naar een natuurlijk medicijn om beter naar de wc te gaan en een verstopte stoelgang te helpen dan is koffie een goede oplossing. Ook zorgt het ervoor dat je je voeding sneller verteert. En iedereen kent wel dat moment dat je je eerste kopje koffie van de dag hebt gedronken. Toch?

A coffee a day…

Koffie is natuurlijk gewoon lekker. Dat het goed is tegen hart- en vaatziekten, diabetes, Parkinson en Alzheimer of darmkanker? Lastig te zeggen. Wat we al zeiden: de wetenschappelijke stukken verschillen hierop enorm. Maar dat een kopje koffie per dag je gezondheid niet schaadt en zelfs kan zorgen voor een boost is een feit! En wat is er nou gezellige dan een kopje koffie samen met je vrienden of partner drinken? Oer-Hollandse gezelligheid! Tel daar nog een bron van antioxidanten bij op en een weinig calorieën en je weet: een kopje koffie per dag hoort er gewoon bij.

Let je op de calorieen? Ga dan voor een zwarte koffie, want de caramel latte, dirty chai’s of frappuccino’s zitten natuurlijk wel vol met suikers. Zin in koffie buiten de deur? Dit zijn 4 nieuwe restaurants in Rotterdam.