Een goede en regelmatig brandende houtkachel behoort tot een van de grotere geneugte in het leven. Want wat is er lekkerder dan heerlijk lang te kunnen genieten van een imponerend vlammenspel, waarbij het geleidelijk lekker warm wordt in huis? Inderdaad: niet veel! In dit artikel lees je alles over de voordelen van goed leren stoken met je houtkachel. We geven je de beste tips om optimaal van jouw houthaard te kunnen genieten en profiteren.

Voordelen van goed vuur in je houtkachel

Een goed opgestookt vuurtje in je houtkachel is om meerdere reden prettig. In de eerste plaats is een voordeel van een goed brandende houtkachel het feit dat de rookontwikkeling geminimaliseerd wordt. Het openhaardhout brandt regelmatiger en de vlammen show die je ziet wordt een stuk fraaier. Een tweede voordeel is dat het vuur langzamer, geleidelijker en langer kan branden. Hierdoor kun je nog langer genieten van het vuur in je houthaard. En daarbij verbruik je natuurlijk ook minder stookhout, wat weer scheelt in de kosten. Ten slotte zijn houtkachels met een constante en stabiele vuurgloed veiliger dan wanneer je het vuur te hard stookt en de vlammen bijna uit je kachel slaan. Maar nu verder: op welke manier kun je het beste je houtkachel laten branden?

Steek het droge openhaardhout het liefste via de bovenkant aan

Cruciaal om een goed brandend haardvuur te maken, is om het openhaardhout van de bovenkant aan te steken. Deze strategie is ook wel bekend als de Zwitserse methode. Leg hiervoor goed droog hout op de bodem, in ongeveer twee lagen, en laat tussen de haardblokken van hout zo’n 2 tot 3 centimeter ruimte, zodat het vuur goed kan trekken. Bovenop leg je dan circa 8 tot 10 aanmaakblokjes neer om het vuur op gang te brengen. Een laag aanmaakblokken van zo’n 2 tot 4 centimeter is ruim voldoende om het haardvuur aan te krijgen. Steek daarna het vuur aan de bovenkant aan. Het haardvuur in je houtkachel van de bovenzijde aansteken, in plaats van onderaf, heeft drie interessante voordelen: ten eerste brandt het vuur hierdoor langer; ten tweede is de luchtaanvoer beter; en ten derde brandt het haardvuur langer en ben je dus minder openhaardhout kwijt dan wanneer je kiest voor het aansteken van je houtkachel aan de onderkant.

De ventilatiegaten in je houtkachel moeten openstaan

Cruciaal bij het opstoken van haardvuur is luchttoevoer. Zonder lucht kan vuur niet branden, terwijl je met voldoende lucht verzekerd bent van een gezellig vlammenspel en een haard die lekker lang brandt. Voor een goede ventilatie in je houtkachel of houthaard is het van belang om de ventilatiegaten van je kachel of haard goed open te zetten. Zo krijgt het vuur voldoende zuurstof en kan het goed branden.

Niet alleen in de houtkachel zelf, maar ook in de ruimte eromheen is een goede ventilatie van belang. De huiskamer of zolderruimte waar je haard staat moet daarom consequent en voldoende van frisse lucht worden voorzien. Houthaarden onttrekken namelijk ook verse lucht aan de omgeving.

Het afvoerkanaal ofwel rookkanaal moet groot genoeg zijn

Wil je een houtkachel met een goede trek? Zorg dan voor een rookkanaal dat breed en lang genoeg is. Een goed afzuigsysteem is van belang om rookoverlast te vermijden, zorgt voor veiligheid en helpt ook om frisse lucht de kachel in te voeren voor een zo goed mogelijke vlammenzee. Laat het rookkanaal overigens altijd door een erkende installateur plaatsen. Dit is verplicht om de veiligheid te kunnen garanderen.

Wees zuinig met het gebruik van aanmaakblokken

Ten slotte nog een laatste advies: gebruik bij het stoken niet te veel aanmaakblokjes. Deze branden razendsnel. Wees zuinig (maximaal 12 blokjes is echt de grens), want anders brandt je openhaardhout veel te snel op. En dat wil je natuurlijk niet, want je wilt zo lang mogelijk van het vuurspel kunnen genieten toch? Voor al uw openhaardhout en aanmaakproducten kunt u terecht bij Openhaardhout-Gigant, veel stook plezier!