Dat sporten gezond is, weten de meeste mensen wel. Het is goed voor ons brein, vermindert stress en laat je positieve gevoelens ervaren als gevolg van de aanmaak van hormonen zoals endorfine en dopamine. Veel mensen hebben daarom een abonnement bij de sportschool. Toch merken veel mensen dat e uiteindelijk niet, of heel weinig, naar de sportschool gaan. Een zaal vol apparaten nodigt nou eenmaal niet heel snel uit om je in het zweet te werken. Althans, voor de meeste mensen. Sporten buiten de sportschool kan soms veel leuker en motiverender zijn. Waarom zou een abonnement opzeggen goed kunnen zijn?

Buiten sporten werkt motiverender

In de winter of tijdens een heftige regenbui is het misschien niet het eerste waar je op zit te wachten, maar sporten in de buitenlucht is een totaal andere ervaring dan sporten in een sportschool. Je ruikt de frisse buitenlucht en hebt heel andere visuele ervaringen dan wanneer je naar een grijze muur staart. Daarom werkt buiten sporten vaak meer motiverend dan een sportschool.

woman in yellow tank top and yellow shorts lying on floor

Een teamsport voelt minder als “moetje”

Wij begrijpen goed dat je soms liever op de bank ploft om Netflix te kijken en M&M’s te kunnen eten. Als je moet kiezen tussen die optie en een tripje naar de sportschol, dan kan het heel goed zijn dat je de voorkeur eerder aan Netflix geeft dan aan de gym. Een alternatief zou kunnen zijn dat je een teamsport gaat doen, waardoor sporten minder verplicht en vervelend voelt. Stel dat je elke week traint met een team (bijvoorbeeld bij hand- of voetbal), dan wordt het sporten ook meer een sociale bijeenkomst dan enkel een verplichting. En dat werkt heel goed voor de motivatie!

Je portemonnee is je dankbaar

Een abonnement bij de sportschool kost je waarschijnlijk maandelijks een paar tientjes. Voor hetzelfde geld zou je ook andere leuke dingen kunnen doen, en gratis gaan sporten – bijvoorbeeld door hard te lopen in een bos of het park in de buurt. Wil je je basic fit opzeggen, dan ga je daar financieel veel voordeel aan beleven. Het geld wat je bespaart biedt weer veel mogelijkheden voor andere leuke dingen, zoals extra sportkleding.