Er zijn een aantal Nederlandse klassiekers welke we met je willen doornemen. Het zijn de allerbeste boeken ooit uit Nederland. We hebben ze hieronder opgesomd, zodat je een goed idee krijgt van wat top is! Ontdek de verschillende boeken en kies ervoor om er eens eentje te gaan lezen, als je dit nog niet hebt gedaan. Het is de mening van 6500 mensen welke graag lezen.

De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

Dit is in veler ogen het Nederlandse boek wat ooit geschreven is. Het is een zeer mooi boek welke verschillende prijzen heeft gewonnen. In 2001 is het verfilmd. Harry Mulisch was terecht een van de grote 3. Helaas is hij ons nu ontvallen, maar zijn meesterwerk De Ontdekking van de Hemel zal samen met zijn boek De Aanslag altijd verplichte kost blijven voor Nederlandse scholieren.

De Avonden – Gerard Reve

Een boek wat veel kritiek heeft gehad. Het is echter een bekende schrijver waar we veel van verwachten. Het boek is echter een succes met haar 50 herdrukken. Het is een meeslepend verhaal welke later ook is verfilmd.

De uitvreter

Nescio is een pseudoniem voor de schrijver (JHF Grönloh). Het is een spannend boek waar de hoofdpersonen bizarre verhoudingen hebben. Het is een dramatisch boek, waar je volop van kunt genieten.

Nooit meer slapen – W.F. Hermans

Het boek gaat over het dromen. Het gaat om een verhaal rondom een expeditie in Noorwegen. Slapeloosheid en muggen zijn de grootste plaaggeesten van de expeditieleden. Daarnaast verongelukt er een jongen en wordt de hele expeditie al snel als mislukt bestempeld. Er gebeurt echter nog veel meer.

Het bureau – J.J. Voskuil

Het was het beste Nederlandse werk literair gezien. Het geheel bestaat uit zeven delen. Het is een hele serie welke van 1996 tot aan 2000 gepubliceerd werden. Het is een zeer mooi en bijzondere serie.

Publieke werken – Thomas Rosenboom

In het boek ga je terug naar 1888. Het was een tijd van armoede voor de veenwerkers. Een vioolbouwer is de hoofdpersoon van het boek en wil hen helpen. Hij spant een rechtszaak aan tegen de NV Victorie Hotel. Hij wil met het geld wat hij probeert te krijgen de veenwerkers naar Amerika te loodsen om een nieuw leven te starten.

Max Havelaar – Multatuli

Een zeer bekend verhaal, boek en ook film is natuurlijk Max Havelaar. Het boek is in 1860 al gepubliceerd en een ware Nederlandse roman. Het is een mooi verhaal wat zich afspeelt in Nederlands-Indië. In 1976 is het boek verfilmd.

De donkere kamer van Damokles – W.F. Hermans

Het is het meest gelezen boek van WF Hermans. Het is een boek wat op vele literatuurlijsten van de middelbare school staat. De vraag is wat er nu eigenlijk gebeurt. De hoofdpersoon is ervan overtuigd, dat hij belangrijk was binnen het verzet. Hij wordt na het einde van de oorlog echter als verrader beschuldigd. Het boek is in 1963 verfilmd door de heer Rademakers.

Hersenschimmen – J. Bernlef

Dementie staat centraal in dit boek. Het is een ontroerend verhaal waar de aftakeling, eenzaamheid, de angst en ouderdom de revue passeren. Het is een waar meesterwerk wat ook troost biedt aan mensen met dementerende personen in hun omgeving.