Kerstmis wordt in Nederland officieel gevierd op 25 en 26 december. Maar ook in aanloop daar naartoe wordt er al een hoop aan gedaan om in de kerststemming te komen. Er komen een hoop tradities en gebruiken bij kijken. Benieuwd welke dat zoal zijn? Wij zetten de leukste kersttradities voor je op op een rij!

De adventskalender

Vanaf 1 december is het zover. Dan mag je de adventskalender erbij pakken, waarbij je elke dag voor kerst een luikje opent om af te tellen tot Eerste Kerstdag. Achter dat luikje vind je vaak een snoepje of iets anders lekkers zoals chocolaatje. Tegenwoordig zie je die ook steeds vaker andere varianten in de winkel liggen. Adventskalenders met make-upartikelen, of wijze spreuken bijvoorbeeld.

De kerstboom

De traditie der tradities is natuurlijk het zetten van de kerstboom. Dat wordt meestal na Sinterklaas gedaan, met het hele gezin. Gebeurde het vroeger nog met een echte dennenboom, zijn het nu steeds vaker nepperds. Het versieren gaat nog altijd hetzelfde; met kerstballen, lampjes, slingers en hangers. De kerstboom mag officieel trouwens tot Driekoningen blijven staan. Dat is op 6 januari.

De maretak

De maretak is beter bekend onder de Engelstalige term ‘mistletoe’. Het is een groen plantje dat vaak in huis wordt opgehangen met Kerstmis. En dat is niet zomaar decoratiemateriaal. Nee, wie onder de maretak staat, mag namelijk gekust worden! Sterker nog: wanneer dit niet gebeurt, kan het volgens de mythes ongeluk brengen in de liefde voor het komende jaar.

Kerstcadeaus

Gaven we in Nederland vroeger cadeautjes aan elkaar met Pakjesavond op de verjaardag van Sinterklaas, doen we dat nu steeds vaker (ook) met Kerstmis. Volgens het kerstverhaal – waarbij de Kerstman in de nacht voor Kerstdag de cadeautjes komt brengen – mogen de presentjes pas de avond van tevoren onder de kerstboom worden gelegd. Maar vaak gebeurt dat al zodra de cadeaus in huis zijn gehaald. Zo wordt de spanning al een beetje opgebouwd.

Kerstmarkten

Al weken voor Kerstmis zijn er in veel grote steden traditionele kerstmarkten te bezoeken. Markten met tientallen tot honderden kraampjes waar allerlei kerstartikelen worden verkocht en lekkernijen die typisch zijn voor de feestdagen. Warme chocomel, glühwein en wafels bijvoorbeeld. Vooral België en Duitsland hebben leuke kerstmarkten, maar ook in Nederland worden ze steeds groter en toffer.

Het kerstdiner

Het is maar goed dat Kerstmis nog voor het nieuwe jaar – met bijbehorende goede voornemens – wordt gehouden, want het betekent voor veel mensen drie dagen lang heel erg veel eten en alcohol drinken. Het traditionele kerstdiner bestaat vaak uit meerdere gangen van wat luxere gerechten. Allemaal mooi geserveerd op een prachtig gedekte tafel. Pas echt traditioneel is het kerstdiner als er een kalkoen op tafel staat, die met de hele familie gedeeld kan worden.

Kerstverlichting

December is een donkere maand, maar op straat en in huis is daar vaak weinig van te zien door de sfeervolle verlichting binnen en buiten. Van waxinelichtjes en de brandende openhaard, tot lichtsnoeren in de kerstbomen en professionele kerstverlichting op straat. Wist je trouwens dat er vroeger in de kerstbomen echte kaarsjes werden gebruikt? Dat bleek toch wat te gevaarlijk en daar zijn de kerstlampjes voor in de plaats gekomen!

Kerstkaarten versturen

Kerstmis is een tijd waarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar en wordt vooruitgeblikt op het nieuwe jaar. Een tijd waarin niet wordt stilgestaan bij de wensen die je voor jezelf hebt, maar ook voor anderen. Door kerstkaarten te versturen verspreiden Nederlanders traditioneel gezien warme groeten en mooie wensen onder hun familie, vrienden en geliefden. Hoogtijdagen voor de postbezorging dus!

Kerstpakket

Ook de baas zal waarschijnlijk aan je denken rond de feestdagen. Het is in Nederland namelijk gebruikelijk om aan het einde van het jaar een kerstpakket mee naar huis te krijgen. Vaak een doos of mand met lang houdbare lekkernijen. Als bedankje voor je harde werken. Maar met etenswaren en andere spullen voor het hele huishouden.

Dé Kerstmis

Kerst is van oorsprong een christelijk feest. Veel mensen gaan daarom op kerstavond naar de kerk, voor de kerknachtdienst. Een mis speciaal voor Kerstmis waarin veel kerstliedjes worden gezongen en natuurlijk het kerstverhaal wordt verteld. Het verhaal over Jozef en de hoogzwangere Maria die naar Bethlehem moeten om zich in te schrijven. Onderweg moet Maria bevallen, maar omdat alle herbergen vol zijn wordt hun zoon Jezus geboren in een stal. De redder is geboren, vertelt een engel kort daarna aan drie herders.