Het WK-voetbal is al even begonnen en dit betekent dat jij geld kan inzetten op wedstrijden. Maar voor welk land moet je nu eigenlijk gaan? Data gaat je hierbij helpen! 

Het goed voorspellen van wedstrijden is best een kunst. Want het balletje kan af en toe gek rollen. Zo kan het zomaar zijn dat een ontzettend sterk land verliest van een underdog of dat er landen zijn die plotseling onverwacht ver komen in het toernooi. Bij online brokers maken ze gebruik van data om hun odds te bepalen. Wat nu als jij diezelfde data gebruikt om wedstrijden te bepalen? Laten we daar eens dieper induiken.

Geschiedenis bepaalt data 

Wist je dat wanneer er meer bekend is over uitslagen, spelers, doelpunten etc. de kans dat de quotering juist bepaald is groter wordt. Zo wordt er niet alleen gekeken naar de vorm van de week, maar ook naar supporters en naar de hoeveelheid jaren dat een bepaald land al wereldkampioen is geworden. Neem Frankrijk, zij zijn 4 jaar geleden wereldkampioen geworden. De spelers weten dus hoe het is om een toernooi te winnen. Dit verhoogt de kansen en wordt dus meegenomen in de data. Weddenschappen WK zijn legaal in Nederland, jij kan dus ook gewoon geld inzetten op je favoriete land of het land met de grootste kansen.

Hoe werkt data precies?

Tegenwoordig is het voorspellen van wedstrijden steeds nauwkeuriger. Er wordt niet gebruik gemaakt van maar één model, maar vaak van verschillende modelleringstechnieken. Machine learning is een vorm die wordt gebruikt om wedstrijden te voorspellen. Dit is eigenlijk een groot datacentrum dat bij iedere wedstrijd op volle toeren draait. Bij iedere foute voorspelling wordt er gekeken wat er de volgende keer beter gedaan kan worden.

Er bestaat ook een algoritme dat kijkt naar de FIFA-wereldranglijst van dit moment. Ze voegen hier sociale data aan toe zoals: ‘sociaaleconomische factoren, populatiegrootte, klimaat in het thuisland en nog veel meer.

De voorspelling voor dit WK uit data

Nu ben jij natuurlijk benieuwd wat nu de data voor dit jaar heeft bepaald en wie de winnaar gaat worden van het WK. In 2014 voorspelde het algoritme Duitsland als de winnaar van het WK en in 2018 Frankrijk. In beide gevallen was dit goed voorspeld. Dus je mag ervan uitgaan dat het niet uit de lucht gezogen is wat er wordt voorspeld.

Laten we beginnen met de winnaars van de groepen in volgorde van poule A t/m H met steeds de nummers één en twee:

Poule A:

Nederland

Senegal

Poule B:

Engeland

Verenigde Staten

Poule C:

Argentinië

Mexico

Poule D:

Frankrijk

Denemarken

Poule E:

Spanje

Duitsland

Poule F:

België

Kroatië

Poule G:

Brazilië

Zwitserland

Poule H:

Portugal

Uruguay

Klopte dit een beetje? Laten we gelijk kijken naar de finalisten en de winnaar van het WK 2022.

Argentinië zal het in de finale opnemen tegen Engeland. Hierbij zal volgens de data Argentinië dit jaar het WK winnen. Hoe geweldig zou dat zijn voor Messi voor wie het waarschijnlijk zijn laatste WK gaat worden.