De kersttijd is weer aangebroken! Wordt kerstmis eigenlijk wereldwijd gevierd en wat zijn de verschillen per land? Verbaas jij je er over dat sommige mensen zich verkleden als kerstman, met rode mantel en witte baard? Verbaas je dan ook eens over de andere kersttradities die wereldwijd te vinden zijn. Mocht je dan rond de kersttijd het geluk hebben om in een van deze landen te vertoeven, dan weet je wat je kunt verwachten.

 

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is het een jaarlijkse traditie om een luguber verhaal uit de doeken te doen. Het verhaal over de jongen Danny is in dit land vaste prik. Hij zou zijn oma zo boos hebben gemaakt door koekjes op te eten die eigenlijk voor de Kerstman waren bedoeld, dat zijn oma hem om het leven brengt. Zijn geest zou door de huizen spoken met Kerstmis.

 

Catalonië

In Catalonië wordt de kerststal bewoond door de traditionele figuren, zoals Jozef, Maria, Jezus en herders. Wist je dat er echter ook een bijzondere bewoner in de Catalaanse kerststal staat? Namelijk de kakker (in het Catalaans ‘caganer’). Dit is een klein beeldje van een poepende man. Er doen zich verschillende verhalen de ronde over waarom dat mannetje in de kerststal is uitgenodigd. De kakker zou bijvoorbeeld geluk brengen, zorg dragen voor vruchtbare grond of het symbool van gelijkheid zijn. Hoe het ook zij, grappig is het natuurlijk wel, een poepende mannetje naast de kribbe.

 

Noorwegen

Heb jij een hekel aan poetsen? Dan is het een aanrader om kerstmis te vieren in dit Scandinavische land. In Noorwegen wordt namelijk niet schoongemaakt met kerstmis. Maar om eerlijk te zijn, geldt het vooral voor het vegen met de bezem. Bezems kunnen volgens de legende worden gestolen door heksen en kwade geesten. Dat is natuurlijk niet zo fijn, heksen en kwade geesten met de feestdagen in je huis. Met kerstmis worden de bezems dan ook achter slot en grendel opgeborgen, gewoon voor de zekerheid.

 

Tsjechië

Ben jij single en nog niet de liefde van je leven tegen het lijf gelopen? Dan biedt een Tsjechische traditie misschien soelaas. De vrouwen in Tjsechië hebben een grappige manier gevonden om te voorspellen of ze het jaar erop de liefde van hun leven tegen gaan komen. Ze gooien hun schoeisel met kerstmis over hun schouder. Als de neuzen van de schoenen wijzen naar de deur, dan is de kans groot dat de volgende kerst wordt doorgebracht met een liefde aan de zij.

 

Venezuela

In Venezuela krijgt kerst een sportief tintje. Mensen gaan tijdens de kerstdagen in de hoofdstad Caracas namelijk op rolschaatsen naar de mis! De straten worden afgesloten, zodat dit allemaal veilig kan plaatsvinden. Dat moet een prachtig spektakel zijn, om alle inwoners voorbij te zien zoeven, op weg naar de kerk.

 

IJsland

In IJsland krijg je te maken met de kerstmiskat. Het is geen lievertje helaas, want de legende zegt dat hij je op zal eten als je met kerst geen nieuwe outfit draagt. Je vraagt je wellicht af of de kerstmiskat in het leven is geroepen door vrouwen die op nieuwe kleding hoopten rond de feestdagen? Het antwoord is nee. De legende is juist door boeren verzonnen, die dit wrede sprookje in het leven hebben geroepen om hun werknemers te stimuleren. De bedoeling was dat ze voor de kerst klaar waren met het produceren van de wol.

 

Oekraïne

In Nederland en België weet je dat een kerstboom versierd is met kerstballen. Maar in Oekraïne hebben ze iets meer durf. In dit land krijg je te maken met een interessante alternatieve kerstversiering. De boom is namelijk ook behangen met nepsinnen. Deze lugubere en angstaanjagende versiering zou geluk brengen. En voor een beetje geluk is zulke kerstversiering wel geoorloofd, denk je niet?

 

Verenigde Staten

Deze traditie is overgewaaid naar Nederland en zorgt voor veel plezier en hilariteit: de Santarun! Deze traditie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Je verkleedt je als kerstman om in vol ornaat van bar naar bar te rennen. Kijk wel uit dat je tijdens deze ‘Running of the Santas’ niet over je eigen witte baard struikelt. De kans hierop is best groot, gezien het aantal alcoholische eenheden dat wordt genuttigd tijdens de wedstrijd.

 

Argentinië

In dit katholieke land wordt de kerstboom al opgetuigd op 8 december, dan vieren de Argentijnen namelijk de ‘onbevlekte ontvangenis’ van Maria. Ze versieren hun huizen met groene, goudkleurige, rode en witte bloemen, een mooi alternatieve kerstversiering. Ook hebben ze gezien de katholieke traditie een kerststal onder de boom staan. Opvallend is, dat ze in tegenstelling tot Nederland, nauwelijks aan kerstkaarten versturen doen.

 

Polen

In dit land wordt stro op de vloer gelegd, om te herinneren aan de kerststal. Ook eten de Poolse mensen met kerstmis het gerecht oplatek. Dit is een plat brood waar kerstfiguren in zijn gedrukt. Het brood gaat rond de tafel en wordt gedeeld. Iedereen breekt een stukje af. Als je niet thuis bent met kerstmis, krijg je een stukje van het brood opgestuurd.

 

Kersttradities kunnen grappig zijn, of een beetje vreemd. In de meeste landen wordt wel een kerstboom neergezet. Wil jij eens wat anders dan een echte boom? Dan kun je je verdiepen in hippe, houten kerstbomen. Steeds meer mensen kiezen hiervoor, omdat een houten kerstboom er niet alleen mooi eruitziet, maar ook duurzaam is. Wil je geen kerstboom maar iets anders? Kijk dan eens of je zelf een boom kunt maken, bijvoorbeeld een washi tape kerstboom of een kerstboom van takken. Een kerstboom van steigerhout maakt in Nederland ook zijn opmars.