De Typografische Bibliotheek van de firma Tetterode is sinds 1971 opgenomen in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Ook de Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak is hier ondergebracht. Samen vormen ze de kern van een van de grootste typografische verzamelingen in Europa, waarin alle aspecten van papier, letter, boek, illustratie en band, van vormgeving, productie en distributie van het boek vertegenwoordigd zijn. 

De collectie omvat zo’n 70.000 boeken, 700 tijdschriften, 300.000 antiquariaats-, fonds- en veilingcatalogi, 12.000 documentatiemappen over drukkers, uitgevers en boekhandelaren, 15.000 portretten en prenten, 13.000 letterproeven, 10.000 boekomslagen en enkele duizenden voorbeelden van bijzondere grafische techniek en vormgeving. Verder is er efemeer materiaal als affiches en kalenders, en zijn er boekhandelsmerkjes, ex-libris, papiermonsters, penningen en schilderijen.

De Universiteitsbibliotheek heeft in 2001, bij het 150-jarig jubileum van Tetterode, een selectie gemaakt uit de Typografische bibliotheek en deze onder de titel ‘Een punt voor typografie’  gepresenteerd in een tentoonstelling. Bij deze expositie verscheen een gelijknamige publicatie, waaruit deze artikelen in Cultuurwijzer zijn overgenomen.

Meer over de Typografische Bibliotheek op UBA-website