Langzaam maar zeker gaan we richting de warmere dagen, maar ‘s nachts koelt het nog flink af. Als je werkt met meetmiddelen dan laat je deze waarschijnlijk vaak in je werkbus liggen, maar kan dat eigenlijk wel? In deze blog vertellen we je meer over wat de kou met meetmiddelen kan doen.

Kunnen meetmiddelen tegen de kou?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, meetmiddelen kunnen niet tegen de kou. Veel meetapparatuur bevatten sensoren, die sensoren zijn gevoelig voor de kou, want bij te lage temperaturen kunnen ze storingen krijgen. Dat kan overigens wel verschillen per apparaat. Het is daarom altijd verstandig om van te voren de specificaties van het meetmiddel te lezen. Daar vind je namelijk altijd een minimale en maximale temperatuur waarin het apparaat bewaart dient te worden. Als je het apparaat in een magazijn of woning hebt liggen is de kans klein dat je deze temperatuur overschrijdt, maar in een bus of auto zijn deze temperaturen vaak net wat extremer, waardoor dat wel voor problemen kan zorgen. Een voorbeeld is de Instaltest XE, deze kun je namelijk beter niet onder de 0 of boven de 40 graden bewaren.

Gevolgen van de kou

Je hebt dit misschien zelf ook wel eens meegemaakt met je telefoon of camera bijvoorbeeld. Als het koud is buiten gaat de accu vaak een stuk minder lang mee en bij meetmiddelen is dat eigenlijk hetzelfde. Door de kou gaat de interne weerstand van de accu omhoog en dat zorgt ervoor dat de lading moeilijker door de batterij beweegt. De accu heeft er dan meer moeite mee om de hoeveelheid energie te leveren en daardoor gaat hij sneller leeg. Gelukkig is het vaak geen blijvend probleem en is het makkelijk op te lossen. Je legt de accu simpelweg gewoon weer in een ruimte waar hij de kans krijgt om op te warmen en dan zal hij snel weer werken als voorheen.

Waar koop je meetmiddelen?

Meetmiddelen komen van pas in ongeveer ieder bedrijf. Steeds meer processen worden overgenomen door machines en dat kent veel voordelen voor de mens. Als die machines echter niet presteren zoals je gewend bent kan dat problemen opleveren. Kijk eens op de website van Omega Meetmiddelen voor een ruim assortiment aan meetinstrumenten.