Tegenwoordig kom je met de regelmaat van de klok nieuws over cryptocurrency tegen. Dan weer is er een bepaalde cryptomunt enorm in waarde gestegen en zijn er heel wat mensen rijk mee geworden, dan weer legt een bepaald land cryptocurrency restricties op, of stapt een bepaalde beroemdheid op de crypto-trein.

De wereld van cryptocurrency is op zich zeer interessant, en de onderliggende technologie is werkelijk baanbrekend en heeft de mogelijkheid om een even grote impact te hebben op ons leven als het internet dat had in de jaren ’90.

Als je zelf interesse hebt om in cryptocurrency te beleggen of om er wat aan te kopen om te gebruiken als internationaal betaalmiddel, kunnen we je wel aanraden om dat niet zomaar te beginnen doen.

Lees je in over het onderwerp, en doe grondig onderzoek naar alle opties. Leer over welke cryptomunten interessant zijn, bekijk wat besprekingen zoals een Bitvavo review en andere artikels die je kunnen helpen.

Maar voor complete leken zijn termen zoals blockchain, cryptovorken en Bitcoin niet zo makkelijk om te ontcijferen, en vaak word je niet veel wijzer van een nieuwsartikel.

Gelukkig zijn er ook tal van films en series op de markt die dit ingewikkelde onderwerp helder uit de doeken doen, vaak in de vorm van een interessant verhaal of een leuke documentaire. 

Zo vermaak je je, én leer je wat bij over crypto.

Want of je er nu interesse in hebt om in te beleggen, of gewoon meer wil weten over wat wellicht het betaalmiddel van de 21ste eeuw zal worden, het zal je geen windeieren leggen om wat bij te leren over cryptocurrency.

Crypto (2019)

Laten we beginnen met “Crypto”, een film uit 2019. Het is wellicht de meest bekende en populairste film uit deze lijst, want het is niet zomaar een documentaire.

Het is een “crime drama thriller”, waarin de karakters omgaan met thema’s zoals het witwassen van geld en tal van vormen van gedecentraliseerd geld. 

En natuurlijk speelt crypto hier een centrale rol in, en komen er tal van cryptocurrency-termen en verwijzingen aan bod.

Zo kan je op een leuke manier wat beginnen bijleren over dit onderwerp.

Zie het als een introductie, je moet je niet verwachten aan erg diepgaande informatie.

CRYPTOPIA – Bitcoin, Blockchains and the Future of the Internet (2020)

In tegenstelling tot “Crypto” is CRYPTOPIA een pure documentaire, waarin min of meer alles omtrent cryptocurrency en gerelateerde technologie uit de doeken wordt gedaan.

Hoe werkt het ecosysteem van Bitcoin precies, wat zijn de controverses erover, wat zijn de problemen en uitdagingen die cryptocurrency nog te wachten staan?

CRYPTOPIA veronderstelt dus wel dat je al een zekere basiskennis hebt over dit onderwerp, zodat je goed kan meevolgen.

Het is dus niet meteen de beste optie voor beginners, maar je kan hier wel heel wat interessante en waardevolle inzichten verwerven die je kunnen helpen bij het opstellen van een investeringsplan in crypto op lange termijn.

Banking on Bitcoin (2016)

Zoals de titel al verklapt, gaat Banking on Bitcoin volledig over Bitcoin: de eerste, meest bekende en duurste cryptomunt op dit moment.

Het is een leuke documentaire die de eerste 8 jaar uit het digitale leven van Bitcoin volgt, en je mooi toont welke ontwikkelingen de cryptomunt heeft doorgemaakt.

Hiermee krijg je een zeer goed idee van de evolutie van Bitcoin, en op die manier kan je je een beeld beginnen vormen van cryptocurrency in het algemeen. 

Banking on Bitcoin duurt anderhalf uur en is beschikbaar via Amazon Prime Video.

Trust Machine: The Story of Blockchain (2018)

Trust Machine: The Story of Blockchain richt zich niet specifiek op cryptocurrency, maar eerder op de achterliggende technologie: blockchain.

Simpel gezegd is dit een soort digitaal en gedecentraliseerd logboek waarin alle transacties op die blockchain keurig worden bijgehouden.

Er is geen centrale server, de blockchain bestaat op de computers van alle gebruikers. Dit maakt fraude en ander misbruik bijna onmogelijk, en het is een van de grootste voordelen van dit systeem.

Blockchain is de reden waarom cryptocurrency zo succesvol is en zo revolutionair kan zijn voor onze digitale toekomst. 

Er zijn immers tal van andere toepassingen mogelijk naast digitale munten, zoals eerlijke en transparante verkiezingen, toeleveringsketens, gezondheidszorg, enzovoort.

Trust Machine is een documentaire die de technische aspecten van blockchain helder uitlegt, dus als je interesse hebt in de oorsprong van cryptocurrency, mag je deze zeker niet missen.

Netflix Explained: Cryptocurrency 

Geen zin om urenlang naar documentaires en films te kijken? Dan kan je terecht bij de crypto aflevering van Netflix Explained.

Hier zal je op een klein kwartiertje een heldere introductie krijgen in cryptocurrency en de hele sector eromheen en erachter.

Zeer diepgravend is het niet, dus als je al bekend bent met het onderwerp zal je hier niet veel uit halen.

Maar als je een complete beginner bent, is dit een absolute aanrader.

Trust No One: The Hunt for the Crypto King (2022)

We eindigen met de meest recente toevoeging aan deze lijst.

Trust No One: The Hunt for the Crypto King is een “true crime” documentaire die in maart 2022 is uitgekomen.

In deze documentaire proberen gedupeerde investeerders meer te weten te komen over de nogal verdachte dood van cryptocurrency multimiljonair Gerry Cotten, en wat er gebeurd is met de $250 miljoen die hij van hen gestolen heeft.

Cotten was een Canadees die in 2013 Quadriga fintech Solutions had opgericht. Dit bedrijf werd enorm succesvol, en het werd zelfs het grootste crypto platform in Canada. 

Cotten werd er zeer rijk mee, en leefde een extravagant leven met een privé jacht, vliegtuig en eiland.

In 2018 ging de cryptomarkt door een nieuw dal (zoals wel vaker voorvalt, cryptocurrency is immers erg volatiel dus pieken en dalen zijn de orde van de dag), en de klanten van Qadriga probeerden hun geld terug te nemen. 

Dat lukte niet, er kwamen tal van klachten, en een tijdje later werd Cotten dood verklaard.

Op dat moment was hij 79.000 beleggers geld schuldig, voor een totaal van maar liefst $250 miljoen. 

En hij was de enige die toegang had tot de cryptocurrency wallets van het bedrijf, dus zijn hele vermogen was onbereikbaar.

Tijdens zijn huwelijksreis kwam hij, naar verluid, om het leven, maar velen geloofden dit niet. 

Er waren immers tal van verdachte omstandigheden, zoals een begrafenis met een gesloten kist, geen autopsie, en het feit dat zijn dood pas een maand later werd aangegeven door zijn verloofde die 12 miljoen kreeg bij zijn dood.

Andere sappige details die deze hele zaak nog interessanter maken kwamen aan het licht, met name het woelige vorige leven van Cotten en zijn verleden als oplichter.

Trust No One: The Hunt for the Crypto King leert je dus niet veel bij over cryptocurrency en blockchain, maar is wel een vrij spannende true-crime documentaire, die zich afspeelt in de cryptowereld.

Verwacht je niet aan details over de blockchain, maar wel aan een algemene (en helaas niet zeer rooskleurige) introductie in deze sector.