Nu sparen bij de bank je in deze tijd niet of nauwelijks rente oplevert, en in sommige gevallen zelfs een negatieve spaarrente, zoeken veel mensen naar een alternatief om hun spaargeld toch voor zichzelf te laten werken. Vastgoed is al jaren populair, maar met de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt lijkt investeren hierin ook steeds minder aantrekkelijk. Crypto wordt ook veel genoemd, maar dit is voor veel mensen toch ook wel een technische en onbegrijpelijke hype. Wat kan op dit moment nog wel een goed alternatief zijn voor geld op de bank? Edelmetalen kunnen op dit moment een goede overweging zijn, zeker in deze economisch onzekere tijd, waarbij de inflatie is opgelopen tot rond de 17%, op jaarbasis bekeken (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek).
Zilver aanschaffen
Zilver heeft zichzelf in het verleden al meerdere keren bewezen in positieve zin. Zo kan de waarde van dit edelmetaal flink toenemen in een economisch onzekere tijd. De algemene waarde van zilver is al jarenlang enorm stabiel. Zilver is om deze redenen dus een zeer veilige investering, die met een beetje geluk op de korte of lange termijn je vermogen kan laten groeien. Daar komt ook nog bij dat zilver in tijden van (hyper)inflatie waardevast blijft. Ten slotte wordt zilver in steeds meer producten gebruikt, waaronder smartphones en sieraden. Aangezien maar weinig van dit materiaal gerecycled wordt, zal zilver steeds schaarser worden, waardoor de prijs van zilver naar verwachting verder gaat oplopen. Het aanschaffen van zilver, al dan niet in een spreiding met andere edelmetalen, is dus het overwegen waard, en kan een goede manier zijn om je te beschermen tegen de geldontwaarding die op dit moment gaande is.
Investeren in goud
Vrijwel al eerdergenoemde redenen om zilver aan te schaffen als investering, gelden ook voor goud. Goud blijft namelijk ook enorm waardevast en heeft in economisch onzekere tijden eveneens een goed groeipotentieel. Daarnaast is goud al eeuwenlang een veelgebruikt betaalmiddel in tijden dat valuta in bepaalde landen in elkaar stortten. Ook voor goud geldt dat het in allerlei producten wordt verwerkt, zij het in mindere mate dan zilver. Daarnaast blijft goud altijd nodig voor sierraden, die mensen al sinds jaar en dag dragen. Voor goud kiezen is dus zeker geen slechte optie, al lijkt de kans op schaarste van zilver in de toekomst nog een stuk groter. Een gram zuiver goud is op dit moment te krijgen voor rond de 54 euro.
Platina, een goed alternatief voor goud en zilver
Wil je liever een iets minder gebruikelijke investering doen? Dan kan platina zo maar een goede keuze zijn voor jou. Platina is in alle opzichten net wat minder populair dan goud of zilver: het heeft een minder rijke geschiedenis als betaalmiddel, wordt in minder producten verwerkt en wordt ook minder vaak verhandeld. Toch kan platina een interessante investering zijn. De waarde van het edelmetaal is iets minder vast, maar kan je vermogen daardoor juist ook flink laten stijgen. Zoek je dus een iets uniekere investering met meer flexibiliteit in koerswaarde, dan platina een goede keuze zijn. De prijs van een kilo platina ligt op dit moment rond de 30.000 euro, waarmee het aanzienlijk duurder is dan zilver, maar een stuk goedkoper dan goud.
Palladium: minder bekend, maar niet onbemind
We sluiten dit lijstje van edelmetalen af met een edelmetaal dat vrij onbekend is, maar in de afgelopen 6 jaar met een factor 5 in waarde is gestegen: palladium. Dit edelmetaal wordt ook verwerkt in bijvoorbeeld sieraden, auto’s en andere elektronische apparaten. Kortom: een heel breed gebruik in allerlei industrieën. In veel van deze industrieën, waaronder de auto-industrie, neemt de vraag naar palladium hard toe, dit terwijl het aanbod van dit edelmetaal afneemt als gevolg van een afgenomen winning uit de grond. Palladium is de laatste jaren ook steeds populairder geworden bij beleggers, juist ook vanwege de gestegen vraag en het dalende aanbod.
Samengevat heb je verschillende opties als je wilt investeren in edelmetalen om je in te dekken tegen de steeds verder oplopende inflatie. Uiteraard is het hierbij wel goed om op te merken dat er altijd risico’s verbonden zijn aan beleggen, wat ook voor beleggen in edelmetalen geldt. Ook voor edelmetalen geldt dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst vormen. Het is goed om daarop bedacht te zijn.