De afgelopen herfstvakantie werd door een groot aantal Nederlandse gezinnen gebruikt om de zon op te zoeken in het zuidelijk deel van Europa. Eilanden als Madeira en Mallorca waren hierbij populair. Voornaamste reden om in de herfstvakantie naar Zuid-Europa af te reizen was het feit, dat het aantal zomerse dagen in de Nederlandse zomer beperkt bleef. Het waren er veel minder dan in vorige zomers het geval was. Met name in juli was het weer zelden zomers te noemen. Het aantal dagen waarop de temperatuur boven de 25 graden Celsius lag bleef steken op vier. Daar waar dit een jaar eerder op negen dagen het geval was. 

 

Miljoenen reizigers vertrekken vanaf Schiphol 

In de herfstvakantie meldde Schiphol circa twee tot drie miljoen reizigers te verwachten voor hun vakantie naar Tenerife, Barcelona of bijvoorbeeld Madrid. De garantie op mooi weer, de mogelijkheid om lange dagen buiten door te brengen en het strand maken Spanje en Portugal populaire vakantielanden. In de zomervakantie durfden veel gezinnen de trip naar Zuid-Europa nog niet aan. Gezinnen waren vaak nog niet volledig gevaccineerd, waarbij men het risico niet wilde lopen om in het buitenland in het ziekenhuis terecht te komen. In het najaar waren ook de meeste tieners die dat wilden gevaccineerd. 

 

Vakanties in de kerstvakantie nog zeer onzeker 

Wie de vakantie uitstelde tot de komende kerstvakantie leeft nog in onzekerheid. De kans bestaat dat reizen naar het buitenland op dat moment weer worden afgeraden. Ook zijn er verschillende andere landen waar de besmettingen op hoog tempo oplopen. Denk bijvoorbeeld aan Duitsland, maar ook België. Opvallend is dat het aantal besmettingen in Portugal, waar men een zeer hoge vaccinatiegraad heeft, juist heel beperkt blijft. Dat lijkt een goed teken, maar kan er ook toe leiden dat toeristen uit een land als Nederland juist geweerd zullen worden in de komende vakantieperiode. 

 

Niet alleen zonvakanties onzeker 

Ook skivakanties zijn onzeker. In bijvoorbeeld Oostenrijk geldt al een 2G-regel. Daarbij worden de eisen aan het Europese vaccinatiebewijs hier aangescherpt. Het maakt het voor Nederlanders lastiger om naar dit land af te reizen in de kerstvakantie. 

 

Aantal besmettingen loopt weer hard op

Dit najaar lopen de besmettingscijfers weer sterk op. Er werd zelfs een nieuw record bereikt, wat in dit geval een hele negatieve lading heeft. Tegelijkertijd blijken de vaccins hun werk te doen. In die zin, dat de druk op de zorg minder hoog is dan in het verleden het geval was bij een lager aantal besmettingen. Toch maken zorgverleners zich grote zorgen en moet de reguliere zorg inmiddels in vrijwel ieder ziekenhuis worden afgeschaald. Voor de Nederlandse regering reden om de maatregelen aan te scherpen richting de winter. Het aantal besmettingen en daarmee de druk op de zorg moet hiermee afnemen.