In Nederland lijkt alles goed te zijn geregeld. Naast dat we goede ziekenhuizen hebben en zorgverzekeringen in verschillende vormen en maten. Is er ook het één en ander geregeld voor mensen die bijvoorbeeld geen werk hebben of arbeidsongeschikt zijn geworden. Tel daar nog de bijstand en de AOW bij op en je hebt wat ze noemen een welvaartsstaat. Maar kunnen we Nederland nog steeds zo noemen? We duiken in deze blog in dit onderwerp!

Wat is een welvaartsstaat?

Laten we eerst beginnen met het uitleggen van het woord. Welvaartsstaat betekend dat de overheid veel verantwoordelijkheid neemt voor haar burgers. Niet alleen op het gebied van zorgen, maar vooral op het gebied van financiën. In zo’n staat is het belangrijk dat iedereen genoeg geld heeft of krijgt om zichzelf te voorzien in levensonderhoud. Dit houdt in dat mensen in Nederland financiële en sociale zekerheid krijgt. We noemen een welvaartsstaat ook weleens een verzorgingsstaat.

In de afgelopen jaren is het zorgstelsel in Nederland verandert. Dit was noodzakelijk omdat door de vergrijzing meer mensen geld nodig hadden en er minder jongere mensen waren die hiervoor konden werken. Voordat Nederland een welvaartsstaat was, bemoeide de regering zich niet met het welzijn van de burgers. Hierdoor was er veel armoede. Om dit te voorkomen, moest er de afgelopen jaren iets veranderen. Hierdoor is bijvoorbeeld de basiszorg verandert en moeten we hier nu voor betalen. Wil je niet te veel betalen dan is het slim om jouw behoeften voor zorg te vergelijken met elkaar. Dus: zorgverzekeringen vergelijken 2020? Gebruik een objectieve online vergelijker, zoals Vergelijkdezorgverzekeringen.nl.

Zijn we nog steeds een welvaartsstaat?

Om Nederland te veranderingen in een verzorgingsstaat moest er een hele hoop gebeuren. Is Nederland nog steeds een welvaartsstaat? Veel mensen vinden dit nog steeds van wel. En als we kijken naar de belangrijke punten van een verzorgingsstaat dan zien we dat Nederland hier goed binnenvalt. Zo is de maatschappij de afgelopen 100 jaar flink verandert. Meer vrouwen zijn er werkzaam, de bevolking vergrijst en we werken meer individueel dan industriesteel. Dat betekent dat we, naast de overheid, samen de lasten zullen moeten dragen. Ook dat hoort binnen een welvaartsstaat.