Smart contracts zijn de basis van veel opkomende cryptomunten. Er zijn al veel munten op de markt die gebruik maken van smart contracts. 2022 is een jaar van smart contract cryptocurrency platforms. Deze kleine programma’s bevinden zich in de blockchain om de snelheid van transacties te verhogen. Veel grote en toekomstige projecten zijn afhankelijk van smart contracts, zoals MEtaverse en de virtuele wereld. In dit artikel bespreken we hoe een smart contract werkt en wat de meest populaire platformen zijn in 2022

Hoe werkt een smart contract?

Smart contracts zijn geschreven als codes of protocollen op een blockchain netwerk. Om geautomatiseerde transacties te kunnen voorzien, maken smart contracts de codestructurering voor robuuste en beveiligde transacties over de hele wereld mogelijk. Vandaar dat ze worden omschreven als een fraudebestendige contract op een openbaar grootboeksysteem die dienen als alternatief voor de traditionele papieren contracten die we allemaal kennen. Maar dan zonder centrale tussenpersoon of instantie zoals een bank, een notaris, een overheid etc. Maar wat zijn nu de belangrijkste smart contract platformen? Hieronder sommen we de 3 meest interessante op.

Ethereum

Ethereum heeft zopas Eth2.0 gelanceerd. De nieuwe versie van Ethereum is in zekere zin beter vanwege de lage gaskosten en snellere transacties. Mensen waren alternatieven voor Ethereum aan het zoeken vanwege de hoge transactiescosten waarvan we denken dat die zal dalen met de lancering van de nieuwe versie Eth2.0

Solana

Solana sloeg in als een bom op de crytpo-markt. Het maakte gigantische sprongen in 2021 en nestelde zich in de top 10 van grootste cryptomunten, afgaande op marktkapitalisatie. Aan het begin van 2021 stond Solana op de 120e positie volgens de market cap. Aan het einde van het jaar bereikte het de vijfde plaats. Dit is een enorme vooruitgang. Solana is zeer snel. Het kan 50.000-65.000 transacties per seconde verwerken. De hogere snelheid van de Solana Blockchain zorgt voor een smart contract dat in staat is om duizend transacties seconden per seconde te verwerken. Solana drukt een snelheid uit van 400 milliseconden om een Blok te verwerken, wat sneller is dan een ander Blockchain platform. Vandaar dat een smart contract platform dat op grotere snelheid werkt een betrouwbaar platform is om een vlotte uitvoering uit te voeren. Solana werkt met C++, C, en Rust programmering wat ook een uitstekende keuze is voor game ontwikkeling.

Avalanche

Avalanche is een ander snel smart contract platform. Het beschouwt zichzelf als het snelste platform in termen van finaliteit. Avalanche gebruikt drie systemen om snelle transacties en lage tarieven te bekomen. Avalanche ging live in september 2020 en is sindsdien een van de grootste blockchains geworden. Het heeft meer dan $ 11 miljard totale waarde opgesloten in zijn protocol, volgens gegevens van Defi Llama, waardoor het de vierde-grootste DeFi-ondersteunende blockchain is.