Wat is een surround set?

Als je optimaal van het geluid van een film wilt genieten zal je een goed surround systeem thuis moeten hebben. Je kunt het eigenlijk al wel aan de naam zien. Een surround set houdt in dat het geluid van alle kanten te horen is, het geluid bevindt zich in een ronde om je heen. Er zijn verschillende soorten van deze systemen die je kunt kopen. De soort die echt bekend staat om de hoogste kwaliteit is een 5.1 surround systeem. Een 5.1 home cinema set is waarschijnlijk de beste investering die je als filmliefhebber kunt doen. Want met een 5.1 home cinema set kijk je films in de beste kwaliteit en ervaar je het filmgeluid zoals de filmmaker het bedoeld heeft. Een 5.1 home cinema set bestaat uit 5 luidsprekers en 1 sub woofer. Je plaatst alle luidsprekers rondom de kamer. het resultaat is realistisch surround geluid met een echte thuisbioscoop ervaring.

2021’s beste surround sets te koop

Sonos Beam 5.1 Surround Set

De Sonos Beam 5.1 Surround Set is alles wat je maar kunt verwachten van ’s werelds grootste draadloze surround set. Deze boxen zijn kristalhelder en door de Sonos sub woofer weet je zeker dat ook alle lagen tonen goed te horen zullen zijn. Dit zorgt ervoor dat je echt optimaal kunt genieten van het geluid bij jou in huis. Bovendien is het systeem slim en wordt het geleverd met een indrukwekkende functie set. Het systeem is volledig draadloos, behalve voor het netsnoer en de HDMI-uitgang. De Sonos app blijft de beste app van dit moment om jouw geluid te regelen.

Bose Home Speaker 500

Mocht je op zoek zijn naar het beste van het beste dan is Bose het merk waar je voor moet gaan. Elk onderdeel van dit systeem maakt deel uit van de nieuwe familie van slimme draadloze luidsprekers van Bose. Begin met dit 5.1-kanaals systeem en plaats een Bose Home Speaker 500 in de keuken en de kleinere Soundbar 500 in je slaapkamer voor een volledige surround ervaring in het hele huis. Door de ingebouwde Amazon Alexa kun je het systeem eenvoudig bedienen door middel van eenvoudige spraakcommando’s. Deze surround set is niet goedkoop, echter is hij de prijs meer dan waard.

SVS Prime Satelliet 5.1 Pakket

In de afgelopen twee decennia is SVS uitgegroeid tot een van de meest bekendste merken binnen de audio industrie. De nieuwe SVS systemen van vandaag de dag zijn echt ontzettend goed. Het SVS Prime Satellite 5.1 home theater pakket is hier een goed voorbeeld van. Het systeem is compact en makkelijk om te gebruiken in een kleinere kamer. Door de vele boxen zal je tijdens het bekijken wat jouw film echt versteld staan van wat er allemaal gebeurt. Het systeem heeft wel een draad in tegenstelling tot de opties van hierboven, maar voor de prijs is de SVS Prime Satellite 5.1 Pakket echt een van de beste die je maar kunt vinden.

KLH Kendall 5.1 Speaker System

De missie van KLH is en blijft: uitstekenede luidsprekers tegen een voordelige prijs. De nieuwe KLH’s systemen zijn perfect voor bij jou in huis. De twee inbegrepen Kendall 3-weg luidsprekers vertegenwoordigen de kwaliteit waar dit bedrijf voor staat. Ze zijn prachtig afgewerkt met zwart eikenhout en Amerikaans notenhoutfineer. Iedere driver is gemaakt van Kevlar, geanodiseerd aluminium en speciale magneten. Ze zijn groot, ze zijn mooi en ze klinken geweldig. Als je er de ruimte voor hebt is dit echt het beste merk waar je maar voor kunt kiezen.

Klipsch 7.2.2 Referentie Premiere Home

Wanneer je echt genoeg geld hebt is dit een van de beste keuzes die je maar kunt maken. Een paar jaar geleden bedacht het team van Dolby een manier om “3D surround geluid” te maken via een nieuwe technologie die Dolby Atmos heet. Dolby Atmos echt zorgt voor een geluidslaag die niet alleen boven het publiek zweeft, maar die ook rondom de mensen zelf te horen is. Dit is het systeem wat je kunt vinden in de Klipsch 7.2.2 Referentie Premiere Home. Hierdoor hoor je van elke kant het geluid van de tv.

Sony BDV-N5200W 

Een échte thuisbioscoop creëeren is nog nooit zo makkelijk geweest met de Sony BDV-N5200W geluidsinstallatie. Het geluid is van uitstekende kwaliteit en krijgt ook nog eens meer diepte dankzij de diverse speakers die je overal in je kamer kunt plaatsen. Op deze manier beleef je films en series zoals je dat nog nooit hebt gedaan. De speaker komt met inclusief smart blue ray speler. Niet alleen is hij heel geschikt voor het afspelen van films, maar ook voor muziek via Spotify en Deezer. Daarnaast heeft de speaker ook nog eens een prachtig design. Doordat het apparaat zo compact en elegant is vormgegeven past het in ieder interieur.

Koopgids: waar moet je op letten als je een surround set koopt?

Het kopen van een surround set voor in huis vereist een beetje voorbereiding. Door op de onderstaande zaken te letten weet je zeker dat je alles uit jouw aankoop zult halen.

  • Denk aan de ingangen

Jouw favoriete shows en films kun je vanaf ieder mogelijk apparaat afspelen. Misschien maak je gebruik van een set-top box. Of misschien gebruik je wel een Blu-ray-speler. Kijk altijd even goed welke ingangen de surround set heeft die je op het oog hebt. Zo zijn er maar weinig surround sets die Apple TV en Roku ondersteunen. Door hier goed op te letten weet je zeker dat je bij de juiste set uit zal komen.

  • Gebruiksvriendelijk om te installeren

Als je niet zo heel veel zin hebt om met allerlei kabels aan de slag te gaan kun je het beste kiezen voor een home-theater-in-a-box. Het voordeel van een home-theater-in-a-box is natuurlijk dat je hem binnen no time hebt geïnstalleerd. Ben je daarentegen wat beter met techniek en heb je niet zo heel veel te doen dan kun je kiezen voor losse boxen die je aan elkaar koppelt. Dit stelt je in staat om jouw surround set echt samen te stellen. Mocht je bijvoorbeeld wat meer bas willen dan hoef je alleen maar een grotere sub woofer aan te sluiten.

  • Het aantal speakers

Meer is altijd beter als het om geluid gaat, en er zijn letterlijk tientallen luidsprekercombinaties die kunnen zorgen voor een thuisbioscoopgeluid. De traditionele surround systemen bevatten 5 luidsprekers: een midden luidspreker, een linker- en een rechterluidspreker, twee linker- en rechter achter luidsprekers en natuurlijk een sub woofer. De midden luidspreker, waar de meeste dialogen vandaan komen, moet net onder de TV worden geplaatst. De linker luidspreker staat links, en de rechter staat rechts. De twee achterste luidsprekers moeten aan de achterkant van de kamer geplaatst worden, het liefst achter de bank. Meestal zijn de linker- en rechter voorluidsprekers groter dan de linker- en rechter achter luidsprekers.