Het cryptocurrency platform Ethereum is zonder twijfel de koning van de smart contracts en DApps. Op dit moment werken meer dan 90% van alle DApps en smart contracts op het Ethereum netwerk. De verwachting is dat dit aantal alleen nog maar zal groeien. DApps zijn gedecentraliseerde applicaties waarbij geen enkele entiteit de volledige macht heeft om een applicatie aan te passen of te verwijderen. Dit komt omdat de applicatie werkt op basis van smart contracts die werken op het gedistribueerde Ethereum netwerk. In dit artikel bespreken we 5 van de meest populaire DApps van dit moment.

Compound

Compound finance was de meest vernieuwende DApps van 2019. Compound maakt het mogelijk door smart contracts om cryptomunten te lenen of uit te lenen op een volledige decentrale manier. Met deze DApp kun je dus je cryptomunten uitlenen en er een mooie rente op verdienen. Op het moment van schrijven kun je USDC uitlenen tegen een rente van 11% en DAI tegen een rente van rond de 8%. Ook heb je de mogelijkheid om geld te lenen ten op zichte van je cryptoportfolio zonder dat je contracten moet tekenen. Je hoeft je identiteit dus niet bekend te maken en er is geen enkele centrale partij die beslist of je geld mag lenen of niet.

 

CryptoKitties

CryptoKitties is een spel dat gebruikers in staat stelt om unieke, niet-repliceerbare katten te verzamelen, te verhandelen en te fokken. Deze katten of kitties worden NFT’s genoemd. In feite zijn het ERC-721 tokens, Ethereum-gebaseerde activa die, volgens CryptoKitties mede-oprichter Arthur Camara, gebruikt kunnen worden om echte-wereld activa zoals kunst en onroerend goed te tokeniseren. Er is echter niet echt veel dat je kunt doen in het spel. Toch is het nog steeds een geweldige introductie tot Ethereum DApps.

 

Uniswap

Uniswap is een protocol op basis van Ethereum ontwikkeld om je cryptomunten geautomatiseerd om te wisselen. Het is een volledige open-source applicatie voor zowel liquiditeitsverschaffers als handelaren. Je kunt Uniswap gebruiken met de MetaMask browser extensie in Google Chrome. Uniswap wordt gezien als één van de betrouwbaarste applicaties waar cryptomunten kunnen gewisseld worden. Het is relatief goedkoop en vrij gemakkelijk toegangkelijk. Een van de grote voordelen van het Uniswap protocol is de zogenaamde gasefficiëntie waardoor het relatief goedkoop is om je cryptomunten om te wisselen voor andere munten.

 

My Crypto Heroes

My Crypto Heroes is het grootste en meest populaire Ethereum DApp spel op dit moment met meer dan 2.500 gebruikers. Nadat het in september 2018 is gelanceerd, heeft het spel een gestage groei doorgemaakt, voornamelijk vanuit Japan. My Crypto Heroes is een op blockchain gebaseerde casual RPG die zowel op mobiele apparaten als pc’s gespeeld kan worden. Het spel is als een soort digitale verzameldoos voor helden, waar je verschillende helden uit de geschiedenis kunt verzamelen en trainen.

Storj

Je kunt nooit genoeg opslagcapaciteit hebben. Storj is een DApp die beschikbare overtollige opslagcapaciteit van over de hele wereld beschikbaar maakt. Niet alleen harde schijf ruimte, maar ook ongebruikte bandbreedte zijn toegankelijk via Storj. Toen Storj in mei 2017 begon, twijfelden de meeste mensen of ze het op konden nemen tegen de grote gecentraliseerde opslagoplossingen zoals Dropbox en Google Drive. Hoewel het project nog steeds in de alfafase zit, wordt verwacht dat het eind 2021 dagelijks 1000’en gebruikers zal hebben. Een interessant project om te volgen dus.