In Nederland kan je honderden, misschien wel duizenden, verschillende kaartspellen spelen. Moet je je eens indenken over de hoeveelheid kaartspellen die je wereldwijd kan spelen. Maar wist je ook al dat kaartspellen heel oud zijn? In dit artikel vertellen wij je er meer over.

De eerste kaartspellen uit Europa dateren uit 1371. In oude Spaanse geschriften zijn bewijzen teruggevonden voor die eerste kaartspellen. Echter valt niet feitelijk vast te stellen waar kaartspellen officieel vandaan komen en wanneer ze zijn ontstaan. Maar toch is iedereen het erover eens dat ze in China hun oorsprong vinden. Via handelsroutes zijn ze terecht gekomen in Europa.

Kaartspel was een duivelse bezigheid

In Europa werd rond de middeleeuwen het kaartspel steeds populairder. Zo werden er allerlei verschillende kaartspellen bedacht. Aan het begin was dit puur voor de gezelligheid. Zoals wij nu bepaalde bordspellen hebben, hadden ze vroeger een kaartspel. Al werd een kaartspel steeds vaker gebruikt bij het gokken. Wil je meer weten over verschillende kaartspellen, lees verder op speltips.eu. Toen de roomse katholieke kerk hun bedenkingen uitspraken tegen het kaarten werd het steeds meer een spel dat illegaal werd gespeeld. In veel landen en grote Europese steden werd het spelen van kaartspellen verboden.

Symbolieken zijn per land verschillend

In Europa heeft het kaartspel veel veranderingen doorgemaakt in de jaren tot aan nu. Zo werden de symbolen steeds belangijker ook voor verschillende landen. In het zuiden van Europa werd er gebruik gemaakt van bekers, zwaarden, staven en munten. De symbolen zijn in de jaren blijven hangen bij tarotkaarten. In Duitsland waren ze protestants waardoor er gebruik werd gemaakt van haren, klokken, bladeren en eikels. In Frankrijk daarentegen kwamen de nog steeds bekende harten, schoppen, ruiten en klavers. Ook voegden de Fransen de koningin, koning cavalier en dienaar toe.

Op een gegeven moment is de volgorde veranderd en werd de aas de hoogste kaart. Dit omdat de Fransen het niet eens waren met het wanbeleid van de Franse koning. De volgorde is tegenwoordig als volgt: aas, koning, koningin en dan de boer.

Dit is de volgorde van het kaartspel:

  • De aas

Eerder was de aas altijd een gewone nummerkaart. De waarde hiervan was geen eens zo hoog. Tijdens de Franse revolutie veranderde dit en werd de koning gedegradeerd waardoor ze één van de lagere kaarten boven hem plaatsten. Dit als protest tegen de koning.

  • De koning

Eigenlijk waren het de Islamieten die de koning al met een soortgelijk symbool hadden vervangen. Namelijk een Malik. Enkel kenden wij de Malik niet in Europa en werd deze door een koning vervangen. De koning was lange tijd de kaart met de hoogste waarde in Europa.

  • De vrouw

Waar vroeger de vrouw minder aanzien had dan een man was dat ook zo bij de koning en de koningin. Hierdoor kwam deze hoog in de rangorde maar zeker niet boven aan. In de islamitische versie bestond er een plaatsvervanger van de koning. In Europa is deze dus vervangen voor de koningin.

  • De boer

Om het spel iets tastbaars te maken voor de meeste spelers werd er een boer toegevoegd. Hier konden alledaagse spelers zich in vinden. De boer werd ook wel gezien als de tweede vervanger.

Een diepere betekenis van het kaartspel

Kaartspellen zijn niet zomaar een kleurtje gegeven een hebben niet zomaar de symbolen die ze hebben. Zo staat een schoppen voor adel, een harten voor geestelijkheid, de ruiten voor handelaren en de klaver voor de gewone boeren. Zo zijn de kaartspellen helemaal bedacht met een bepaalde betekenis.