Als jij je gordijnen of vitrage wilt gaan wassen, dan hoor je van alle kanten hoe je dat het beste kan doen. Je krijgt zoveel goed bedoelde adviezen te horen dat je aan het eind niet meer weet wat je nu het beste kan doen om je gordijnen weer fris te maken. Je hebt tenslotte gordijnen op maat laten maken en wil ze niet verpesten. Hoe je nu het beste je gordijnen op maat kan wassen, hebben we voor je uitgezocht.

Gordijnhaken er uit halen
Wat veel mensen niet weten is dat helemaal niet nodig is om je gordijnhaken er allemaal uit te halen. Vouw de haakjes allemaal bij elkaar, doe daar een oude panty of kussensloop overheen en knoop die vast of gebruik een sterk elastiek. Als je witte vitrage hebt, die je weer stralend wit wil hebben, dan kan je een paar kunstgebit tabletten bij je was doen en je vitrage is dan weer super wit. Wat je daar ook voor kan gebruiken is een zakje bakpoeder.

Tips voor het gebruik van de wasmachine
Niet alle gordijnen kan je zomaar in de wasmachine gooien. Het is daarom belangrijk dat je de wasvoorschriften van het waslabel goed opvolgt. Wanneer je gordijnen op maat hebt laten maken, is zo’n label vaak niet aanwezig. Als je van plan bent om je gordijnen op maat ooit zelf te gaan wassen, vraag dan van tevoren wat de wasvoorschriften zijn van de stof waarvan jij je gordijnen op maat wil laten maken. Voordat je de gordijnen in de wasmachine stopt kan je ze het beste eerst even uitkloppen, zodat de meeste stof er al af is.

Stop je wasmachine niet helemaal vol. 

Laat een derde aan ruimte over, want dat verkleint de kans op kreuken. Zodra de wasmachine klaar is en je hebt gecentrifugeerd op een vrij lage stand, haal je gordijnen er dan direct uit en hang ze nat op. Je hebt dan de meeste kans dat de gordijnen geen kreukels achterlaten. Was de gordijnen op een stand voor delicate was en gebruik dan ook een wasmiddel voor fijne was, maar gebruik ongeveer de helft van wat je normaal gebruikt. Maak geen gebruik van wasverzachter, maar gebruik een beetje natuurazijn. Als je gordijnen wat gekreukeld zijn, ga ze dan nog niet meteen strijken zodra ze droog zijn, maar geeft het even een week of twee de tijd. Als je onderhoudsvrije raamdecoratie zoekt kijk dan is naar houten jaloezieën.