Internationaal breken er steeds meer Nederlandse actrices door. Wat zijn nu de top 10 Nederlandse actrices aller tijden? We bespreken ze graag met je in dit artikel. Het is geweldig om te zien hoe de wereld aan de voeten van onze Nederlandse actrices ligt. Laten we direct van start gaan.

Carice van Houten

Ze is natuurlijk de ware Nederlandse actrice welke is doorgebroken internationaal. Ze heeft veel prijzen gewonnen en maakt sinds de film Zwartboek van Paul Verhoeven ook internationaal veel los. Zo is ze te zien in de tv serie Game of Thrones. Carice is verreweg de bekendste Nederlandse actrice bij het grote publiek.

Sylvia Hoeks

Ze begon haar carrière al zeer jong. Toch koos ze later voor een toneelopleiding. De laatste paar jaren is ze veel te zien in Nederlandse televisieseries, zoals Overspel, Vuurzee en Gooische vrouwen. Ook in films is ze succesvol met een Gouden Kalf voor haar rol in Duska.

Loes Luca

Ze is veelzijdig en bekend om haar komische rollen. Ze heeft een eigen stijl, karakteristieke stem en is bekend van vele typetjes. Het is geweldig om te zien welke verschillende rollen ze heeft vertaald.

Monic Hendrickx

Ze is een actrice welke al vier Gouden Kalveren op de schouw heeft staan. ZE is een topper. Het begon al met De Poolse Bruid in 1998 waar ze Anna speelde van het Groningse platteland. Ze is sterk in drama rollen. Ze speelde ook de weduw in de serie Penoza.

Thekla Reuten

Ze maakte een overstap van theater naar film en brak door met haar rol in de Tweeling uit 20020. Het was het verhaal van twee zusjes welke gescheiden opgroeiden na de dood van hun ouders. Het is nu zo, dat ze ook speelde in The American (met George Clooney) en andere sterren.

Rifka Lodeizen

Eddy Terstall ontdekte haar in Amsterdam. Ze speelde in verschillende films en heeft voor haar rol van Esther Rots een Gouden Kalf gekregen. Een toppertje dus.

Renee Soutendijk

Ze is er al een tijdje en heeft al vele geweldige films gemaakt in Nederland. Ook is ze te zien in Amerikaanse en Duitse films. In Nederland maakt ze tegenwoordig veel allure met haar rol in Moordvrouw.

Olga Zuiderhoek

Ze was een theateractrice, maar nu is ze ook bekend bij het grote publiek door haar rollen op televisie in Loenatik en Penoza. Ze is vaak excentriek en de onberekenbare vrouw.

Halina Reijn

Ook zij is een theateractrice pur sang welke in sterke rollen is te zien. Voor haar rol in het Meisjes uit 2007 kreeg ze zelfs een Gouden Kalf. Ze is nog steeds echter actief bij Toneelgroep Amsterdam.

Monique van de Ven

De topper der toppers? Ze is in ieder geval de godmother voor de Nederlandse actrices welke na haar kwamen. Ze brak door met Turks fruit in 1973 en daarna was haar leven nooit meer hetzelfde. Ze heeft veel films gemaakt welke hoofdzakelijk Nederlandstalig waren. Ook haar rol in Spangen met Linda de Mol gaf haar bekendheid. Natuurlijk mogen we de serie Dokter Deen niet vergeten, waar ze een dokter speelt op Vlieland.