Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig wanneer je een filmset ziet, hoe het daar precies aan toe gaat? Wie heeft er welke rol en wat is eigenlijk het belangrijkst bij het opnemen van een film of serie? In dit artikel leggen we je uit wat een filmset precies is, en wie wat doet op deze filmset. Geen zorg als je je binnenkort op een filmset bevindt: gelukkig dragen veel mensen op een filmset een naambadge, om verwarring te voorkomen.

Filmset

De term filmset slaat eigenlijk op iedereen die meewerkt aan de opnames. De crew, de iedereen achter de schermen, en een cast, de mensen voor de schermen (acteurs). Crew en cast staan onder leiding van een productieleider.

Productieleider

De productieleider is degene die de leiding heeft op de filmset. Hij weet precies wie wanneer waar moet zijn, hoe het moet gebeuren, en welke persoon verantwoordelijk is voor elke rol.

Acteurs en figuranten

De acteurs zijn de hoofdrolspelers van het verhaal. De figuranten worden ingehuurd om vaak ‘achtergrondpersonen’ te spelen, waardoor het beeld echt lijkt. Denk aan andere mensen die ook in een bus zitten. Lijkt het je leuk om een keer te figureren in een film? Check dan castingsites waar ze figuranten werven!

Regisseur

De regisseur is eigenlijk de baas over het beeld. Hij geeft aan de acteurs aan hoe hij wil dat ze bewegen. Bijvoorbeeld lopen, zitten, of hoe ze hun emoties moeten uiten. Aan de cameramensen geeft hij aan hoe hij wil dat het in beeld gebracht wordt.

Camerateam

Het camerateam zorgt ervoor dat het beeld (en de omgeving) klopt. Van tevoren bedenken ze wat van dichtbij en wat van veraf in beeld gebracht wordt, maar ook of er extra lampen nodig zijn om het beeld wat meer licht te geven.

Kleding en grime

De mensen van kleding en grime zorgen ervoor dat de acteurs en figuranten eruit zien zoals ze eruit moeten zien. Denk bijvoorbeeld aan legeruniformen van soldaten bij een oorlogsfilm. De grimeur verzorgt make-up, maar kan bijvoorbeeld ook nepwonden creëren op het gezicht.

Continuïteit

Een film of serie wordt vaak niet chronologisch opgenomen. Afhankelijk van de efficiëntie (op één locatie zoveel mogelijk opnames opnemen, ook als die in de serie bijvoorbeeld aan het begin en eind zijn) wordt er opgenomen, en dat heeft vrij weinig te maken met de verhaallijn. De mensen van de continuïteit houden in de gaten wat er steeds hetzelfde moet zijn. Het kan bijvoorbeeld niet zijn dat het haar van een acteur tussendoor wordt geknipt en het daardoor lijkt alsof de acteur in de ene scène kort haar heeft en in de andere lang haar. Dat klopt natuurlijk niet.