In Nederland zijn we allemaal groot geworden met de beste Oud Hollandse spelletjes. Op de basisschool is zaklopen en spijkerpoepen nog steeds populair. Dit zijn spelletjes die vaak nog gedaan worden bij de Sinterklaasviering op scholen. Maar er zijn ook andere spelletjes die denkend aan Holland in gedachten komen. We hebben in overleg met de Stichting voor Cultuur, Sport en Spel de leukste en sportiefste Oud Hollandse spelletjes op een rijtje gezet.

Oud Hollandse spelletjes

Ezeltje Prik, zaklopen, spijkerpoepen. Het is een greep uit wat spelletjes die we in Nederland graag spelen. Op Koningsdag kan natuurlijk het koekhappen niet ontbreken. Voor kinderen is dat misschien niet leuk genoeg en kan de koek vervangen worden met snoep. Op Kerst of andere gelegenheden staan we met de hele familie rond de sjoelbak. Maar het spel wordt ook nog vaak gespeeld in wijkcentra. Dit zijn de leukste culturele en sportieve Nederlandse spelletjes.

Ezeltje Prik

Ezeltje Prik kennen we in veel verschillende landen. Teken een grote ezel op een papier. De eerste speler krijgt een blinddoek om. Geef deze persoon iets om mee te prikken en hang hier linten of draadjes aan. Dit is dan de staart van de ezel. Teken een cirkel waar de staat in de ezel geprikt is. Daarna zijn de andere spelers aan de beurt. De speler die het dichtst bij de plek komt waar de staart van de ezel hoort te zitten heeft gewonnen.

Zaklopen

Zaklopen lijkt eenvoudig, maar je hebt er behoorlijk wat conditie en behendigheid voor nodig. Het is dan ook een van de sportiefste Nederlandse spellen. Zet een parcours uit met pionnen. Het is de bedoeling om hier omheen te springen in een grote jute zak. Het is de bedoeling om springend langs het parcour te komen. Wie omvalt, moet opnieuw beginnen. Meestal speel je dit spel in estafettevorm. De groep deelnemers die het snelst het hele parcours afleggen, heeft gewonnen.

Spijkerpoepen

Niets is zo Nederlands als spijkerpoepen. Dit is gemakkelijk te doen met een stuk touw en een spijker. Deze moet in een lege fles op de grond gemikt worden. Een colafles is vaak gemakkelijker dan een bierflesje. De deelnemer die dit het snelst kan, heeft gewonnen. Maak er een echt spel van door bijvoorbeeld een uitdaging te beginnen. Zo is het een leuk idee om te zeggen: ‘wie het vaakst de spijker binnen 60 seconden in de fles krijgt, wint het spel.’

Happen van snoep of koek

We zien het Koning Willem-Alexander nog doen; het happen van koek of snoep. Geblinddoekt een koek aan een touwtje happen is nog steeds populair. Voor snoephappen is het spel net iets anders uitgevoerd. Door een grote bak met water en onderin de bak snoepjes te leggen. Deze snoepjes moeten wel tegen water kunnen. Blinddoek de deelnemers en laat de deelnemer de snoepjes uit het water halen. Hier heb je wel een goede conditie voor nodig, want je moet met je hoofd onder water.

Sjoelen

Wie liever een echt cultureel spel speelt waar je niet sportief voor hoeft te zijn, kan gaan sjoelen. Iedere Nederlandse opa of oma heeft er eentje op zolder staan. De puntentelling van de vakken moeten goed zichtbaar zijn. Daarna gooi je de brikken over de bak. De deelnemer die de meeste brikken in de juiste vakjes krijgt, heeft gewonnen. Dit werkt aan de hand van puntentelling. Niets Nederlandser dan de echte Buys zoenen. Deze kun je eventueel op een springveer in het midden van de bak zetten. Wie de zoen laat springen, mag deze opeten.

Steltlopen

Je hebt er sterke benen en een goed evenwicht voor nodig: steltlopen! Maak een parcours en laat de deelnemers tegen elkaar stelten lopen. Wie het verst kan lopen, wint het spel. Dit spel kan eventueel ook worden uitgevoerd met klossen.

Slingerbak

Ten slotte een van de favoriete spelletjes van ieder kind op de basisschool: slingerbak. Hang een bal aan een touwtje en hang deze van de grond. Zet ongeveer tien pionnen neer. Laat de deelnemers om de beurt aan de bal een slinger geven. Daarna vallen er pionnen om. Degene die de meeste pionnen om weet te gooien, wint het spel.