Ben je een filmfanaat, maar hou je daarnaast ook van sport? Dan wil je deel filmtoppers zeker niet missen, en moet je snel een sportief avondje filmkijken inplannen met je vrienden! We zetten voor jou enkele van de beste sportfilms van het laatste decennium op een rijtje waaruit je kan kiezen.

Rush (2013)

Deze film speelt zich af in de jaren 70, waarin de strijd tussen de roekeloze James Hunt, die graag in de spotlight leeft – en Niki Lauda, de iets meer bescheiden en verlegen Formule 1 racer, wordt vastgelegd. Formule 1 is een van de gevaarlijkste sporten waarin de kleinste fout dodelijk kan zijn, dus deze film pint je vast aan de zetel van begin tot einde! Wil je een vond vol adrenaline? Dat is met Rush verzekerd! Daar zorgen Chris Hemsworth in de rol van Hunt en Daniel Brühl als Lauda ook voor, trouwens.

Foto

United (2011)

Als je van films houdt die een historische achtergrond hebben, is “United” de perfecte keuze voor je filmavondje – een voetbalfilm die gebaseerd is op echte feiten en zonder twijfel één van de beste sportfilms van het afgelopen decennium. Het vertelt het verhaal van een van ’s werelds bekendste teams, Manchester United, en hoe ze de club zijn geworden die ze vandaag de dag zijn, volop in de strijd om te winnen tegen de beste teams in de Premier League.

De film speelt zich af tussen 1956 en 1958, met als een van de historische gebeurtenissen de “Vliegramp van Munchen”, waarin een vliegtuig met 44 personen aan boord, waaronder het volledige Manchester United team en enkele supporters crasht, en hierdoor 20 hiervan omkomen. Dit is echter een gebeurtenis in de achtergrond, de film zelf gaat eerder over de relatie van Jimmy Murphy, de manager van het team, en de jonge speler Bobby Charlton.

Diego Maradona (2019)

Nog een voetbal-getinte film, maar deze keer gaan we naar de andere kant van de oceean, om de wereldster Maradona te ontmoeten. Dit is een documentaire, dus op het eerste zicht zou je zeggen dat het enkel interessant is voor de voetbalfans – maar dan zou je ontkennen dat Maradona gewoon een wereldster is door zijn persoonlijkheid en leven, naast het voetbalveld.

Deze documentaire is samengesteld uit meer dan 500 uur nog nooit eerder vertoond materiaal over Diego, die vorig jaar ook achter zijn voetbalcoach carrière een punt heeft gezet, dat zelfs op het Filmfestival van Cannes is vertoond, buiten de competitie. De documentaire vertelt meer over zijn leven in het tijdperk van F.C. Barcelona en de transfer naar Napels.

Moneyball (2011)

Brad Pitt speelt zeer overtuigend als Billy Beane, de directeur van het honkbalteam Oakland Athletics, die ontgoocheld is na hun verlies tegen de New York Yankees en zijn team ziet leeglopen. Door een toevallige ontmoeting lijkt er echter weer leven in de brouwerij te komen in het team, wanneer hij op zoek gaat naar ondergewaardeerde spelers met behulp van Peter Brand, een econoom die zijn innovatieve ideeën wilt uitproberen op de sportwereld. Brad Pitt gaat met deze film miscchien geen Oscar in de wacht slepen, maar het is toch een lekkere “feel good” movie die je op een avondje thuis kan laten genieten.

Foto

The Way Back (2020)

In de hoofdrol speelt Ben Affleck als Jack Cunningham, een beloftevolle speler en voormalige basketbal kampioen in zijn jonge jaren, die opeens zonder verklaring de sport verlaat, en zich jaren later terugvindt in een job die hij haat en zijn strijd tegen alcohol. Deze laatste heeft ook zijn huwelijk vernield, en Jack ziet geen uitweg meer uit de situatie… Tot hij een kans krijgt om aan de slag te gaan als trainer van het basketbalteam van zijn “alma mater”, de school waar hij vroeger zelf speelde – een kans die hij na lang twijfelen toch met beide handen aanneemt. Ben Affleck staat bekend als een van de topacteurs in Hollywood, en niet zonder reden – ook in deze film speelt hij vol passie, en brengt hij de emoties meer dan geloofwaardig over op het scherm.