Wie wel eens het bejaardentehuis heeft betreden, weet dat er graag en veel Bingo gespeeld wordt. Ook buiten de deuren van het bejaardentehuis is Bingo een ontzettend gezellig en leuk spel. Tegenwoordig kun je zelfs bingo online spelen. Maar waar komt het spel eigenlijk vandaan, en wat heeft gezorgd voor de immense populariteit?

Geschiedenis

Bingo komt oorspronkelijk van het spel Lotto, een spel wat al vanaf 1530 in Italië gespeeld wordt. Oorspronkelijk is Bingo een verbastering van Beano. Beano is de naam van het formulier waaronder Bingo gespeeld werd. Beano betekent in het Italiaans ‘bonen’ en deze werden gebruikt om de nummers af te dekken op het formulier van de bingo. Bingo kun je in het Nederlands en Vlaams ook kennen als “kienen”. Dat is dan weer afkomstig uit Frankrijk, want quine betekent vijf in het Frans. Dat heeft dan weer te maken met de vijf rijen en kolommen die je op een bingo formulier ziet staan.


Bingo uitgelegd

Want: hoe speel je bingo nou eigenlijk? Het begint eigenlijk allemaal met een speelkaart wat bestaat uit een raster. De meeste spelers schijnen te kiezen voor 3 opeenvolgende rastesrs, omdat je dan bijna alle nummers hebt. Na elk spel is het de bedoeling dat je weer een nieuwe kaart koopt. Bij bingo zijn er 75 nummers in het spel. De eerste kolom van de speelkaart bevat nummers 1 tot en met 15, de tweede kolom 16 tot en met 30 en ga zo maar door. In elke tabel heb je als gebruiker 24 getallen.

 

Het spel draait om een spelleider, die uit een pot met balletjes (met nummers erop) een balletje trekt en het getal wat hierop staat luid en duidelijk schreeuwt, zodat alle bingo spelers het horen. De spelers kijken vervolgens op hun spelkaart of ze dit getal op hun spelkaart hebben staan. Als dat het geval is, mogen ze dat geval markeren of doorstrepen. De eerste speler die een volle bingokaart heeft (alle getallen op de spelkaart zijn een keer genoemd door de spelleider), roept BINGO! Er zijn met de jaren verschillende varianten ontwikkeld waarbij je ook bingo kan hebben als je een horizontale of verticale rij vol hebt.

 

Bingo op internet

Op het internet kun je vaak een stuk goedkoper beginnen aan bingo. Je kunt loten bijvoorbeeld slechts voor 5 cent aanschaffen, terwijl ‘echte’ bingoloten vaak minimaal een euro kosten. Het is ook mogelijk om kans te maken op een progressieve jackpot. In plaats van producten die je kunt winnen kun je via het internet vaak geld winnen.

 

Grappige feitjes

Er zijn verschillende soorten van “grappige” bingo varianten, zoals de NS bingo, die in november 2011 plotseling erg populair werd. Je kan op deze kaart dingen afspreken wanneer er sprake is van vertraging, een storing, afwezig personeel etcetera. Ook is er bijvoorbeeld een ballenbingo, wat een grappige spelkaart is met corporale taal erop, wat vaak door mannelijke corpsleden wordt gezegd, vandaar de term ‘ballenbingo’.