In Nederland kennen we vandaag de dag allerlei verschillende culturen. Binnen iedere cultuur gelden andere normen, waarden en rituelen. Ook voor wat betreft uitvaarten is dit vaak het geval. Binnen veel culturen is begraven gebruikelijk, maar de manier van begraven verschilt vaak van elkaar. En het is overigens lang niet binnen iedere cultuur gebruikelijk om een overledene te begraven. Om u een inzicht te geven in de verschillen, behandelen we hieronder de uitvaartrituelen binnen een aantal andere culturen.

Chinese uitvaart
Binnen de Chinese cultuur wordt een overleden persoon vrijwel altijd begraven. Dit gaat er echter wel iets anders aan toe dan u gewend bent. Zo verbranden de nabestaande nepgeld vlak voor de begrafenis. Dit doen zijn om de doden rijkdom toe te wensen in het hiernamaals. Daarnaast kijken Chinezen tijdens een begrafenis nooit hoe de kist in het graf zakt. Zodra dit gebeurt, draaien de aanwezigen op een bruiloft massaal hun rug naar het graf. Dit zou ervoor zorgen dat geesten wegblijven en niet met de aanwezigen meegaan naar huis. Qua kleding draagt men tijdens een Chinese uitvaart voornamelijk witte kledingstukken. Dit is volgens hen namelijk een geschikte kleur voor rouw.

Islamitische uitvaart
Het aantal Islamieten in Nederland is een stuk groter dan het aantal Chinezen. De kans bestaat dan ook dat u weleens gehoord heeft hoe het er op zo’n uitvaart aan toe gaat. Toch lichten we de belangrijkste rituelen tijdens een Islamitische uitvaart hier nog even toe. Net zoals Chinezen worden moslims ook altijd begraven. Zij worden vaak binnen 24 uur begraven op een speciale begraafplaats. Hier is het namelijk mogelijk om een overleden moslim op zijn of haar rechterzij te begraven, waardoor de overledene met het gezicht richting Mekka ligt.

Verdere invulling van de uitvaart kan afhankelijk zijn van de Islam uitvaartverzekering die is afgesloten. Vaak wordt een overleden moslim eerst ritueel gewassen voordat hij of zij begraven wordt. Dit wordt gedaan door familieleden of moslims van hetzelfde geslacht. Na de rituele wassing wordt de moslim eerst in witte doeken (kafan) gewikkeld alvorens hij of zij in de kist wordt gelegd en de uitvaart plaatsvindt.

Joodse uitvaart
Net als bij Chinezen en moslims is het ook binnen het jodendom gebruikelijk om een lichaam te begraven in plaats van te cremeren. Een groot deel van de joden wordt begraven op een speciale joodse begraafplaats. Wanneer een jood overlijdt, vindt er een rituele reiniging plaats. Net als bij een islamitische uitvaart worden overleden joden altijd gereinigd door mensen van hetzelfde geslacht. De overleden persoon wordt nooit opgebaard. Daarnaast worden er ook geen rouwkaarten verstuurd. Dit komt doordat een overleden jood volgens de rituelen zo snel mogelijk na zijn of haar overlijden begraven moet worden.