Er is een hoop verandert in de afgelopen 10 jaar op het gebied van televisie kijken. Keek je vroeger vooral naar het aanbod dat er was, kun je vandaag de dag precies zelf bepalen wat je allemaal kunt bekijken. Er zijn streamingsplatforms, zoals Netflix, Videoland, NLziet en Disney+. Maar je kunt ook kiezen voor interactieve TV. Kan het een wel met het ander? Of verdwijnt de televisie zoals hoe wij het kennen steeds meer? We vertellen je alles over de verschillen en de toekomst in deze blog.

Wat zijn streamingsplatforms? Op deze streamingsplatforms kun je naar hartenlust films en series bekijken. Je vindt hier precies het aanbod dat past bij jou persoonlijke behoeftes en wensen. Zo kijk je de ene dag een thriller en de andere dag een roman. Series kun je achter elkaar aan kijken en je hoeft niet meer te wachten op de volgende week.

1. Wat zijn de voordelen van deze streamingsplatforms?

Het grote voordeel is dat je onbeperkt films en serieus kan kijken wanneer het jou uitkomt. Een nadeel dat we kunnen noemen is het feit dat je bepaalde zaken hier niet kunt bekijken, denk aan het nieuws of reguliere tv-programma’s zoals Wie is de Mol of Bed&Breakfast.

2. Wat is het verschil tussen Netflix, Videoland, NLziet en Disney+?

Het grootste verschil is dat sommige streamingdiensten van Nederlandse bodem komen, zoals Videoland en NLziet. Dat betekent dat je hier meer programma’s van Nederlandse makers ziet. Netflix en Disney+ zijn Amerikaans, dat maakt het aanbod ook direct anders. Netflix maakt daarentegen wel grote series die ook hier goed aanslaan. Disney+ is vooral voor Disneyfanaten en kinderen. Klassiekers en nieuwere Disneyfilms kun je hier bewonderen. Maar ook Marvel- en Pixar-films kun je hier bewonderen.

Ook het terugkijken van programma’s is een eitje

3. Wat is dan het verschil tussen streamingdiensten en interactieve televisie?

Als we internet vergelijken, maar ook een TV of een alles-in-1 abonnement, dan krijg je vandaag de dag ook vaak interactieve televisie erbij. Dit is, naast het streamen van films en serieus, ook een nieuwe manier van televisie kijken. Je hoeft nu namelijk niet meer af te wachten wánneer iets wordt uitgezonden. Hoe zit dat dan? Vroeger had je analoge televisie. Dat betekent dat er schema’s werden gemaakt met wanneer wat werd uitgezonden. Sterker nog, je bleef soms voor een programma thuis!

Met interactieve televisie kun je programma’s kijken die jij wilt bekijken wanneer jij dat wilt. Maar er is nog meer. Je kunt ook programma’s op pauze zetten tijdens het kijken, zo hoef je niet meer te wachten op de reclameblokken voor een korte plaspauze. Ook het terugkijken van programma’s is een eitje. Want door interactieve televisie kun je zelf bepalen op welk moment je naar een programma wilt kijken. Ook als het al is geweest. Terugkijken is dus nog nooit zo makkelijk geweest. Je gebruikt zelf je afstandsbediening, zoekt naar de interactieve tv-gids en bladdert terug naar de dag dat iets is uitgezonden. On demand is een derde voordeel. Dit lijkt op streamingdiensten omdat je uit een assortiment van films en series kan kiezen. Het grootste gedeelte is gratis te bekijken en voor sommige films en series moet je voor betalen.